Regeringen vill stoppa distanshandel med alkohol

ALKOHOLMONOPOL. Det ska inte längre gå att beställa hem alkohol från ett annat EU-land, enligt ett förslag från socialdepartementet.

Johanna Alskog

En väsentlig del i den svenska alkoholpolitiken är därför att utesluta privata vinstintressen från den svenska detaljhandelsmarknaden, där marknadsmekanismer som konkurrens och vinstintresse anses vara olämpliga medel. 

ur socialdepartementets promemoria

Alkohollagen är inte tydlig nog med vad som gäller för distanshandel med öl, vin och sprit från ett annat EU-land. Det anser regeringen som planerar att införa ett förbud mot distansförsäljning av alkoholprodukter.

Det ska vara tillåtet att köpa alkohol från ett annat EU-land och sedan beställa transport hem. Men säljaren får inte ordna transporten eller som socialdepartementet uttrycker det i sin promemoria: "Transportören ska i förhållande till den som har sålt alkoholdryckerna vara oberoende och får inte på uppdrag av säljaren transportera dryckerna till den som förvärvat dessa."

Anledningen till att regeringen vill införa ett förbud är för att skydda Systembolagets monopol. Om monopolet i praktiken inte är den enda försäljningskanalen, då kan Systembolaget på sikt förlora sitt syfte och den EU-rättsliga grunden för Sverige att behålla monopolet blir svagare.

År 2015 fanns det cirka 100 distansförsäljare av alkohol registrerade hos Skatteverket, totalt betalade de in 47 miljoner i skatt, enligt promemorian.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – DEPARTEMENTSPROMEMORIA

Vad händer nu?

Regeringen har skickat ut promemorian på remiss. Sista svarsdatum är den 30 december 2016. Därefter kan regeringen gå vidare med att förbereda ett eventuellt lagförslag.

Enligt förslaget ska lagändringarna träda i kraft den 1 januari 2018.

Ds 2016:33 Reglering av distanshandel med alkoholdrycker



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00