Regeringen vill mota nya alkoprodukter i grind

FOLKHÄLSA. Regeringen har inga planer på att förbjuda alkoglass, men vill se striktare regler och åldersgränser. Däremot finns det andra nya alkoholpreparat som ska stoppas redan vid gränsen.

Johanna Alskog

Den i nuläget oreglerade försäljningen av alkoholhaltiga preparat avsedda för förtäring riskerar att rubba viktiga grundprinciper som genomsyrar den svenska alkoholpolitiken.

ur regeringens direktiv till utredaren

Punktskatt på alkohol utgör ett viktigt alkoholpolitiskt instrument. 

ur direktiven till utredaren, angående om alkoglass ska beskattass som livsmedel eller som alkohol

Regeringens syfte är inte att förbjuda alkoholhaltig glass, däremot är det nödvändigt att anpassa regelverket för alkohol så att det även omfattar annat än drycker. I dag kan alkoglass och andra alkoholhaltiga produkter i princip föras in fritt och säljas utan krav på ålderskontroll eller för att stoppa langning, skriver regeringen i sina direktiv till den utredning som ska se över dels frågan om alkoholhaltiga preparat som är avsedda för förtäring, dels vissa frågor kring marknadsföring.

Förutom glassen finns det andra alkoholprodukter som regeringen är tveksam till om de bör få säljas alls på grund av hälsoriskerna, det är alkohol i form av tabletter och pulver. Här ska utredaren överväga eventuellt förbud som hindrar produkterna från att introduceras på den svenska marknaden.

Överväger höjd skatt

I direktiven till utredaren skriver regeringen även att det finns skäl att fundera över om alkoglass ska skattebeläggas som livsmedel (12 procents moms) eller som alkohol (25 procent). Utredaren ska dock inte lämna något författningsförslag för ändrad beskattning.

Utredaren ska också se över marknadsföringsreglerna kring alkoprodukterna, då det i dag kan marknadsföras på ett sätt som helt strider mot reglerna för alkoholhaltiga drycker, konstaterar regeringen i direktiven.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN – KOMMITTÈDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredningen i sin helhet ska lämnas till regeringen senast den 31 december 2017. Förslagen om reglering av alkoholhaltiga preparat avsedda
för förtäring ska redovisas senast den 1 juni 2017.

Kommittédirektiv Alkoholhaltiga preparat avsedda för förtäring och vissa marknadsföringsfrågor (2016:80)



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00