Regeringen vill att Sverige får EU-beredskapslager

KRISBEREDSKAP. Nu ansöker Sverige om att bli värdland för ett beredskapslager för medicinsk utrustning, så som respiratorer och skyddsutrustning. Men enligt MSB kan myndighetens lokaler för lagerhållning vara för små för att klara uppdraget.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer att vara ansvarig myndighet för beredskapslagret om ansökan godkänns. 

– För vår del tycker vi det är rimligt att alla länder som har möjlighet bidrar till den samlade beredskapen. Vi i Sverige är väldigt aktiva i EU:s civilskyddsmekanism. Det var genom den som vi fick stöd under skogsbränderna under 2018, säger Jakob Wernerman, chef för nationella insatser och civilskydd vid MSB, till Altinget.

I dag, fredag, ska ansökan om att bli värdland vara inne.

– Det här har föregåtts av en dialog mellan departement, MSB, Socialstyrelsen och Försvarets materielverk under en tid. Där man har uttryckt ett intresse för detta, säger Jakob Wernerman.

Det är EU:s centrum för samordning av katastrofberedskap som kommer att samordna beredskapslagret. Centrumet ska då avgöra var sjukvårdsmaterial behövs mest och se till att det kommer dit.

Läs mer om hur MSB planerar för beredskapslagret i hela artikeln på Altinget Säkerhet. Teckna provabonnemang här.

Forrige artikel Statsministern håller pressträff (4 juni) Statsministern håller pressträff (4 juni) Næste artikel Las-utredaren: Balans mellan parterna är en tolkningsfråga Las-utredaren: Balans mellan parterna är en tolkningsfråga
Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

Forskare: Information om vaccin riskerar minska social distansering

DEBATT. När vaccinationsprogrammet fortskrider och slutet på pandemin känns närmare, riskerar åtgärder som bygger på frivillig social distansering bli mindre effektiva. Strikta restriktioner kan krävas tills att vaccinen på allvar nått ut, skriver fyra forskare.