Regeringen vill att Sverige får EU-beredskapslager

KRISBEREDSKAP. Nu ansöker Sverige om att bli värdland för ett beredskapslager för medicinsk utrustning, så som respiratorer och skyddsutrustning. Men enligt MSB kan myndighetens lokaler för lagerhållning vara för små för att klara uppdraget.

Bild från tältsjukhuset, Helsingborg.
Bild från tältsjukhuset, Helsingborg.Foto: Johan Nilsson/TT
Josefin Lingström

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kommer att vara ansvarig myndighet för beredskapslagret om ansökan godkänns. 

– För vår del tycker vi det är rimligt att alla länder som har möjlighet bidrar till den samlade beredskapen. Vi i Sverige är väldigt aktiva i EU:s civilskyddsmekanism. Det var genom den som vi fick stöd under skogsbränderna under 2018, säger Jakob Wernerman, chef för nationella insatser och civilskydd vid MSB, till Altinget.

I dag, fredag, ska ansökan om att bli värdland vara inne.

– Det här har föregåtts av en dialog mellan departement, MSB, Socialstyrelsen och Försvarets materielverk under en tid. Där man har uttryckt ett intresse för detta, säger Jakob Wernerman.

Vi i Sverige är väldigt aktiva i EU:s civilskyddsmekanism. Det var genom den som vi fick stöd under skogsbränderna under 2018.

Jakob Wernerman
Chef för nationella insatser och civilskydd vid MSB

Det är EU:s centrum för samordning av katastrofberedskap som kommer att samordna beredskapslagret. Centrumet ska då avgöra var sjukvårdsmaterial behövs mest och se till att det kommer dit.

Läs mer om hur MSB planerar för beredskapslagret i hela artikeln på Altinget Säkerhet. Teckna provabonnemang här.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024