Regeringen stänger bostadsutredning

BOSTAD. Alliansregeringens utredning om  bostadssituationen i storstäderna har avslutats av regeringen och bostadsminister Mehmet Kaplan (MP). Det gör dock ingen skillnad, eftersom den ett år gamla utredningen aldrig kom igång.

Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ser flera det goda skäl att inte gå vidare med  Alliansens bostadsutredning. 
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) ser flera det goda skäl att inte gå vidare med  Alliansens bostadsutredning. Foto: FOTO: Miljöpartiet
Johanna Alskog

Den 1 september i år skulle utredningen om en förbättrad situation i storstadsregionerna vara klar. Alliansregeringen beslutade om det femton sidor långa kommittédirektivet i februari förra året och det övergripande syftet för uppdraget var tydligt: lägga förslag på hur bostadsbyggandet i Malmö, Göteborg och Stockholm skulle kunna öka.

Men dåvarande bostadsminister Stefan Attefalls (KD) utredning kom aldrig till skott och på torsdagens sammanträde fattade regeringen beslut om att formellt lägga ner utredningen.

Tecken på handlingsförlamning enligt C

Centerpartiets bostadspolitiska talesperson Ola Johansson är kritisk till regeringens beslut och anklagar regeringen för att vara först handlingsförlamad och nu destruktiv. Att Alliansregeringen aldrig satte igång utredningen på de sju månaderna man fortfarande satt i regeringsställning efter att direktiven beslutades, beror enligt honom på valet.

– Skälet var att ungefär vid den tiden började Alliansen att förberedda sig för val och arbetade med Sverigebygget, säger Ola Johansson till Altinget och syftar på den borgerliga politiska plattformen om bostäder, infrastruktur och jobb.

En särskild utredare ska se över och analysera bostadssituationen i de tre storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö och föreslå hur den kan förbättras. 


Inledningen på det 15 sidor långa utredningsdirektivet från förra regeringen

– Den nya regeringen hade behövt den här utredningen, fortsätter han.

Men kan man inte lika gärna anklaga Alliansen för att inte ha fått igång utredningen, i stället för att anklaga regeringen för att de lägger ner den?

– Jag förstår vad du menar, men Alliansen förberedde då att ta fram Sverigebygget. Några sådana satsningar från den nya regeringen har vi vare sig sett före eller efter valet, säger Ola Johansson.

Även Caroline Szyber, bostadspolitisk talesperson för Kristdemokraterna, ifrågasätter regeringens beslut att avsluta utredningen.

– Jag blev förvånad att den lades ner, säger Caroline Szyber.
Hon är övertygad om att Alliansen skulle ha satt igång utredningen vid en valseger. I samband med arbetet med Sverigebygget diskuterades även utredningens framtid, enligt henne.

– Jag vet att man diskuterade namn på utredare, säger hon till Altinget.

Onödig utredning anser bostadsministern

Enligt bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) fanns det goda skäl att avsluta utredningen:

– Storstadsutredningen var inte påbörjad ännu och eftersom de frågor som den skulle utreda hanteras i andra pågående eller nyligen genomförda utredningar vill vi avvakta resultatet av dessa innan det finns anledning att sjösätta ytterligare en utredning, säger han i en kommentar till Altinget.

Pengarna som utredningen skulle ha kostat kan hellre användas till annat, enligt Kaplan.

– Den förra regeringen tillsatte en mängd utredningar, men denna tror jag även att de själva förstod var onödig eftersom de aldrig utsåg någon utredare trots att de hade gott om tid på sig. En utredning är förenad med betydande kostnader och dessa pengar gör bättre nytta på annat håll, säger Kaplan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00