Regeringen skjuter till 130 miljoner kronor till civilsamhället

Vid torsdagens regeringssammanträde beslutades om en extra ändringsbudget som tillför 130 miljoner kronor i förstärkt stöd till civilsamhället, kan Altinget avslöja.  

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S).Foto: Jessica Gow/TT
Anders Gustafsson

80 miljoner satsas på arbete med särskilt utsatta och 50 miljoner kronor på barn- och ungdomsorganisationer. Beslut ska fattas i riksdagen den 24 februari.

– Det är oerhört positivt, allt stöd till civilsamhället är viktigt. Och nu när vi har befunnit oss i pandemin är det förstås extra viktigt. Särskilt för att bryta segregationen, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) till Altinget.

Kommer det någon form av återstartspaket för den här delen av civilsamhället också, med tanke på att restriktionerna ska tas bort den 9 februari?

– Det är för tidigt att säga nu, detta är dagens besked. Är det något vi måste fokusera på nu, så är det få ner psykisk ohälsa, arbetslöshet och bostadslöshet. Det gäller för utsatta personer och i utsatta områden. Vi kommer att behöva jobba med återstart i hela samhället, men exakt hur återkommer vi till.

Är det MUCF som fördelar pengarna?

– Ja, och nu är ambitionen att vi ska få till ett så snabbt ansökningsförfarande som möjligt.

Når utsatta grupper

Regeringen anför den centrala roll som civilsamhällets organisationer spelar för att nå de utsatta grupper som har drabbats extra hårt av restriktioner och pandemins konsekvenser. Därav det förstärkta stödet till de organisationer inom civilsamhället som jobbar med sociala och humanitära insatser. 

– Vi är glada över att man har hörsammat våra uppmaningar och nu fullföljer det stödet som har funnits tidigare. Det har varit väldigt eftersökt, för att inte säga översökt, säger Patrik Schröder, samordnare för civilsamhällesfrågor på Fremia till Altinget.

50 miljoner till barn och unga

För barn- och ungdomsorganisationernas del har det i många fall varit svårt att bedriva någon verksamhet. De 50 miljonerna kommer att förmedlas genom förordningen om statsbidrag till barn- och ungdomsorganisationer.

Nyligen skrev Altinget om kritiken mot hur fördelningen av pandemistöden till civilsamhället hittills har sett ut. Enligt en sammanställning från Regeringskansliet hade då kulturen fått drygt 7,5 miljarder, idrotten knappat 4 miljarder och övrigt civilsamhälle knappt 1 miljard.

Nämnda personer

Jeanette Gustafsdotter

Institutionschef Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, tillträdande vd Helsingborgs arena och scen AB
Jur. kand. medierätt (Uppsala uni., 1992), journalistexamen (Mittuniversitetet, 1993), ämneslärarexamen (Luleå uni., 2020)

Patrik Schröder

Samordnare civilsamhällespolitik Fremia
Master i internationella relationer (Göteborgs uni. 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024