Regeringen ska granska kontroll av hyresvärdar

BOSTÄDER. Inom kort tillsätter regeringen en utredning för att stärka hyresgästernas ställning, enligt justitieminister Morgan Johansson (S). En fråga som ska granskas är effekterna av att förvärvslagen, som kunde stoppa oseriösa fastighetsägare, skrotades för fem år sedan.

– Vi har under allt för lång tid haft en situation där hyresgästernas ställning successivt har försvagats. Vi måste se till att lagstiftningsvägen stärker deras ställning, sade justitieminister Morgan Johansson i en interpellationsdebatt på fredagen.

Riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar (V) pekade på att det har blivit svårt att stoppa kortsiktiga och oseriösa hyresvärdar som struntar i underhåll och sedan säljer fastigheter vidare. Därför behövs någon form av förhandsprövning av fastighetsköparna, ansåg hon.

– Vi ser en allt större etablering av oseriösa hyresvärdar och hyresgästerna har inget att sätta emot, sade hon.

Ingripa mot oseriösa värdar

Enligt Morgan Johansson blir en av uppgifterna för utredningen att utvärdera upphävande av förvärvslagen och ta ställning till hur ingripandet mot oseriösa hyresvärdar kan öka. Förvärvslagen, som avskaffades under 2010, innebar en förhandskontroll om köparen av ett hyreshus var lämplig och kunde förvalta fastigheten på ett bra sätt. Oseriösa fastighetsägare kunde då stoppas.

Enligt justitieministern handlar det om bred utredning och regeringen är nu i slutskedet med att formulera uppdraget.

 

Forrige artikel Skolverket öppnar för kontrollerat skolval Skolverket öppnar för kontrollerat skolval Næste artikel Här ska Arbetsförmedlingen stänga kontor Här ska Arbetsförmedlingen stänga kontor
Glad sommar – på återseende i augusti!

Glad sommar – på återseende i augusti!

SOMMAR. Nu tar Altinget och redaktörerna för alla våra sakpolitiska nyhetsbrev semester. Även den dagliga gratisöverblicken tar paus under sommaren. Vi gör det med en bra känsla i magen och tillförsikt inför framtiden, trots tuffa tider. På återseende i augusti, kära läsare!