Regeringen på kollisionskurs om amorteringskraven

Ulf Kristerssons framtida regering är på kollisionskurs med Finansinspektionen och Riksbanken gällande avskaffandet av amorteringskraven. Men i praktiken har ingen av myndigheterna något att sätta emot om den nya regeringen beslutar sig för att lätta på kraven.

Ulf Kristersson (M) har gått till val på att lätta på amorteringskraven. Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen ser inte det som en bra lösning. 
Ulf Kristersson (M) har gått till val på att lätta på amorteringskraven. Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen ser inte det som en bra lösning. Foto: Henrik Montgomery /Tim Aro/ TT
Louise Carlsson-Örning

Partierna i Ulf Kristerssons regeringsunderlag, som ser ut att forma en ny regeringskonstellation, är överens om att de vill att amorteringskravet tas bort, eller iallafall pausas, som ett sätt att stötta hushållen i spåret av ökade kostnader och räntehöjningar. 

Senast på fredag ska Finansinspektionen presentera den översyn av amorteringskraven som den avgående regeringen gett dem i uppdrag att genomföra

Men redan i slutet på förra veckan sa Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen i Ekots lördagsintervju att han inte ser avskaffandet av amorteringskravet som en bra lösning. 

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00