Regeringen otydlig om polisen och PKU-registret

INTEGRITET. Det är svårt att få något svar på varför regeringen ska utreda om polisen ska få tillgång till PKU-registret. När Ylva Johansson var socialminister för tio år sedan sade hon blankt nej till alla tankar på att registret skulle öppnas för brottsutredningar.

Foto: Anders Norderman/Karolinska institutet
Johanna Alskog

– En biobank ska användas för medicinska ändamål, brottsutredningar är något helt annat.

Det säger Vänsterpartiets vårdpolitiska talesperson Karin Rågsjö till Altinget. Hon anser att regeringen är fel ute som låter den nyligen tillsatta biobanksutredningen utreda om PKU-biobanken ska öppnas för polisen vid vissa brottsutredningar. Det är en biobank som byggts upp sedan 1970-talet och innehåller mer än tre miljoner blodprov från nyfödda barn.

S har ändrat kurs

För tio år sedan tyckte Socialdemokraterna precis som Vänsterpartiet. Då var den dåvarande socialministern Ylva Johansson (i dag arbetsmarknadsminister) mycket tydlig med att PKU-registret absolut inte skulle användas för att utreda brott:

"Proverna har tagits från det nyfödda barnet för att kunna undersöka om barnet har en viss ämnesomsättningssjukdom. Det är detta föräldrarna har lämnat sitt samtycke till. Om proverna skulle få användas till andra ändamål riskerar det att undergräva förtroendet för hälso- och sjukvården." skrev hon i ett svar på en skriftlig fråga från en KD-ledamot i januari 2006.

Svårt få förklaring

Fakta
Debatt om PKU-biobanken efter mordet på Anna Lindh
Vid utredningen av mordet på dåvarande utrikesminister Anna Lindh år 2003 lämnade Karolinska universitetssjukhuset ut blodprov från den misstänkte Mijailo Mijailovic. Sjukhusledningens beslut kritiserades efteråt av Socialstyrelsen. Många valde att begära utträde med anledning av händelsen.
En snabb lagändring i samband med tsunamikatastrofen år 2004 gjorde att biobanken kunde användas för identifiering av avlidna.
PKU-provet tas på alla nyfödda barn för att diagnosticera ett antal medfödda sjukdomar. Efter analyserna sparas proverna i en biobank – PKU-biobanken – för medicinsk sjukvård och forskning

Nu har Socialdemokraterna uppenbarligen börjat fundera i andra banor. Frågan är tillräckligt intressant för att utredas, enligt regeringen. Men vad som ligger till grund för kursändringen och beslutet är inte lätt att få reda på. Vid en direkt fråga från Altinget på en pressträff ber sjukvårdsminister Gabriel Wikström att få återkomma, efter två dagar har det fortfarande inte kommit ut någon form av kommentar från socialdepartementet.

Pressekreteraren hos forskningsminister Helen Hellmark Knutsson, som skrev under pressmeddelandet om utredningen tillsammans med Wikström, bollar tillbaka frågan till Wikström.

Fakta
Om det skulle öppnas möjlighet för polisen att använda uppgifterna i brottsutredningar befarar jag att många skulle lämna registret. Registret skulle då förlora i betydelse både som underlag för forskning och för brottsbekämpning. Man måste komma ihåg vilket ursprungligt syfte registret har. Proverna har tagits från det nyfödda barnet för att kunna undersöka om barnet har en viss ämnesomsättningssjukdom. Det är detta föräldrarna har lämnat sitt samtycke till. Om proverna skulle få användas till andra ändamål riskerar det att undergräva förtroendet för hälso- och sjukvården. Jag är därför emot att öppna PKU-registret för brottsbekämpande ändamål.

Källa: ur dåvarande socialminister Ylva Johanssons svar på en skriftlig fråga om PKU-registret bör öppnas för brottsutredningar, januari 2006

Altinget väntar också på en kommentar från det andra regeringspartiet, MP.

Känsligt att utreda

Inte heller utredningsdirektiven från socialdepartementet berör det faktum att det här är en fråga som riskerar att få konsekvenser redan på utredningsstadiet, konsekvenser för det förtroende hos allmänheten som är helt grundläggande för PKU-biobankens existens. Det var något den förra regeringen blev varse.

Den borgerliga  regeringen tillsatte en utredning år 2008 som bland annat skulle överväga om polisen skulle få tillgång till PKU-biobanken. Men när det stod klart att det inte fanns tillräckligt enighet inom alliansen för att genomföra idén, beslutade regeringen och socialminister Göran Hägglund (KD) år 2010 att stoppa utredaren från att ens presentera något sådant förslag.

– Även om vi skulle välja att gå emot utredningen i den delen, så skulle den debatt som uppstår skada trovärdigheten för registret. Det ska inte råda något tvivel om vad som är syftet med registret, sade Joakim Pettersson, politiskt sakkunnig på socialdepartementet, till tidningen Riksdag&Departement med anledning av beslutet.

Människor gick ur

Socialdepartementet hade också "fått signaler från Karolinska" att det var en ökning av personer som valde att inte lämna medgivande att spara prover i PKU eller valde att begära utträde i samband med att utredningen tillsattes. I vissa sammanhang tolkades detta som att det var kriminella personer, men det rörde sig också om människor som plockade ut sina prover i ren protest.

En av dem det var den moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner. "Jag vill visa att man kan gå ur utan att ha någonting att dölja" sade han till Expressen i en artikel år 2008.

– Jag har själv nyligen gett medgivande för min yngsta dotter, eftersom den förra regeringen uttryckligen förbjöd ändamålsglidning av PKU-registret. Och nu säger de att proverna kan användas till något helt annat i framtiden. Det skulle vara ett uppenbart kontraktsbrott med alla människor som lämnat sitt medgivande att ingå i registret, säger Christoffer Fjellner till Altinget åtta år efter sitt eget utträde och tillägger:

– De som borde oroa sig allra mest är inte kriminella, utan våra forskare och de som lider av sjukdomar som skulle kunna lindras eller botas med hjälp av registerforskning.

Dokumentation

Läs mer om utredningen

Biobanker kan öppnas för brottsutredningar

Regeringen överväger att blodprover ur PKU-biobanken ska få användas i brottsutredningar och frågan ska nu utredas. Förra regeringen valde att stoppa just en sådan utredning i sista stund.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00