Planen klar för att riva upp beslut om socialavgifter

STRIDSFRÅGA. Sänkta arbetsgivaravgifter för unga kommer att vara i bara några månader. Regeringen tänker se till att börja trappa ned ungdomsrabatten på socialavgifter senast i slutet av sommaren. Det skriver finansminister Magdalena Andersson i en debattartikel.

Den 27 januari lämnar regeringen en proposition till riksdagen om ändrade socialavgifter för unga. Arbetsgivaravgifterna sänks från 15,49 till 10,21 procent för dem som är under 23 år. För dem som är 23 och 24 år ligger avgifterna kvar på 15,49 procent. För dem som är 25 avskaffas rabatten och arbetsgivaravgifterna höjs från 15,49 till 31,42 procent.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 maj, och är en del i Alliansbudgeten som antogs av riksdagen den 3 december. Den rödgröna regeringen är tvungen att lägga fram förslaget, trots att den tvärtom vill avskaffa ungdomsrabatten på socialavgifter.

Nu skriver finansminister Magdalena Andersson (S) på DI Debatt att regeringen i vårändringsbudgeten som lämnas den 15 april kommer att föreslå ändringar av de ungas socialavgifter i linje med sin egen politik i stället. ”De första stegen mot att slopa nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för unga kommer att tas senast i slutet av sommaren”, skriver finansministern.

Decemberöverenskommelsen mellan regeringen och Alliansen gör att riksdagen måste anta förslaget, anser hon.

Magdalena Andersson hoppas nu att riksdagen väntar med att behandla propositionen om Alliansens modell för ungas socialavgifter till efter att vårändringsbudgeten är beslutad. Annars blir det rörigt.

”Det som är olyckligt är att det kan visa sig innebära en ökad administrativ börda för svenska arbetsgivare, liksom för Skatteverket, då de under loppet av mindre än ett halvår skulle möta tre olika arbetsgivaravgifter för en och samma anställd”, skriver Magdalena Andersson i debattartikeln.

 

Finansministerns artikel på DI Debatt

 

Forrige artikel 15-åringar ska få byta kön Næste artikel Ex-ledamöter får fallskärmar för 55 miljoner Ex-ledamöter får fallskärmar för 55 miljoner