Regeringen granskar hårdare straff för pirater

UPPHOVSRÄTT. Ska storskalig piratkopiering eller olaglig nedladdning straffas hårdare? Regeringen överväger att skärpa straffen för allvarliga intrång i upphovsrätten och varumärken. En utredare får ett år på sig att granska frågan.

Per-Anders Sjögren

I direktiven hänvisar regeringen till att polis, åklagare och rättighetsinnehavare anser att dagens straffskolor är otillräckliga. En konsekvens av det blir att brottet betraktas som relativ riskfritt att utföra, en annan effekt är att myndigheterna inte prioriterar dessa utredningar lika högt som exempelvis förmögenhetsbrott, trots att de ekonomiska vinsterna av exempelvis en omfattande piratkopiering kan vara större. Den som begår ett i upphovsrätten kan i dag dömas till böter eller fängelse i högst två år, dessutom kan det bli aktuellt med ett civilrättsligt skadestånd.

Regeringen har gett en utredare i uppdrag att överväga om det behövs skärpta straffskalor för de allvarligaste fallen av upphovsrättsintrång och varumärkesintrång och om det ska ske genom ändringar av dagens straffskalor eller om det bör införas särskilda straffskalor med en rubricering för grova brott.

En annan uppgift blir att granska reglerna krig hur beslagtagen egendom, som en domänadress, ska kunna förverkas.

Senast den 15 februari 2018 ska uppdraget redovisas för regeringen.

Dokumentation

BESLUTSKEDJAN- KOMMITTÉDIREKTIV

Vad händer nu?

Utredningen ska vara klar senast den 15 februari 2018.

Kommittédirektiv 2017:4

 



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00