Regeringen går vidare med permanent lag för digitala BRF-stämmor

Regeringen vill permanenta möjligheten för bland annat bostads­rätts­föreningar och aktiebolag att hålla digitala stämmor. ”Det bör vara upp till de enskilda bolagen och föreningarna att själva avgöra vilken mötesform som lämpar sig bäst för dem”, säger justitie­minister Gunnar Strömmer. 

Reglerna som innebär att möjligheterna att hålla digitala stämmor permanentas föreslås träda i kraft den 1 januari 2024. 
Reglerna som innebär att möjligheterna att hålla digitala stämmor permanentas föreslås träda i kraft den 1 januari 2024. Foto: Jessica Gow / TT
Louise Carlsson-Örning

Under pandemin fattade den föregående regeringen beslut om en tillfällig lag som gjorde det möjligt för bland annat bostads­rätts­föreningar, kooperativa hyres­rätts­föreningar och aktiebolag att hålla digitala stämmor. Vid årsskiftet löpte den tillfälliga lagen ut men nu går regeringen vidare med ett förslag på att möjligheten permanentas. 

Det är hög tid att den här lag­stift­ningen moderniseras och inte längre står i vägen för detta.

Gunnar Strömmer (M), Justitie­minister

– Det bör vara upp till de enskilda bolagen och föreningarna att själva avgöra vilken mötesform som lämpar sig bäst för dem. Det är hög tid att den här lag­stift­ningen moderniseras och inte längre står i vägen för detta, säger justitie­minister Gunnar Strömmer, enligt ett pressmeddelande. 

Enligt förslaget ska ett bolag eller en förening som vill använda sig av möjligheten till digitala stämmor besluta det i sin bolags­ord­ning eller i sina stadgar. Men enligt lagråds­remissen ska det även vara möjligt att hålla digitala stämmor vid extra­ordinära omständig­heter utan att det finns reglerat i stadgar eller bolags­ord­ning. 

Altinget logoBo och Bygg
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget bo och bygg får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00