Fler ska ta sig ur skuldfällan

KREDITER. Två lagförslag är på gång och Kronofogden får mer pengar när regeringen intensifierar arbetet mot överskuldsättning.

Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) meddelade i februari att regeringen planerade att presentera en strategi mot överskuldsättning och ett lagförslag som skulle hjälpa evighetsgäldenärer, personer som haft skulder hos kronofogden under en väldigt lång tid. 

Strategin mot överskuldsättning presenterades nyligen i en promemoria från regeringen. Bland annat tar den sikte mot att öka kunskaper om privatekonomi och konsumentfrågor samt att ställa hårdare krav på kreditgivning.

Mer pengar till kronofogden

Av promemorian framgår också att regeringen skjuter till 10 miljoner kronor till kronofogdemyndigheten för att intensifiera arbetet med skuldsanering under 2016 och 2017. Därefter permanentas summan till 15 miljoner kronor per år. I dag förekommer omkring 400 000 personer i Kronofogdemyndighetens register och de har en samlad skuld på ungefär 70 miljarder kronor.

Av propositionsförteckningen för hösten framgår att regeringen avser lägga fram två lagförslag på området i december. Det ena syftar till att underlätta för överskuldsatta att börja om på nytt och det andra ska göra det lättare att förbjuda företag från att lämna kredit trots bristfällig kreditprövning.

Utredning pågår

Sedan april i år pågår också en utredning som ska föreslå åtgärder för att nå en mer ansvarsfull marknad för snabblån. Utredningen ska bland annat titta på möjligheten att införa ett räntetak och möjligheten att införa en civilrättslig sanktionsregel vid bristfällig kreditprövning. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast 30 september nästa år.

Nämnda personer

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00