Regeringen återinför repövning i försvaret

FÖRSVAR. Försvarsmakten ska kunna kalla in krigsplacerad personal till repövningar. Det beslutade regeringen på torsdagen. Som allra mest handlar det om cirka 7 500 personer som kan kallas in.

Genom beslutet aktiveras plikttjänstgöringen för de som är krigsplacerade och därmed kan den personalbrist som råder inom försvaret vägas upp.

Bakgrunden är det mer osäkra läget i omvärlden och behovet av att stärka försvaret.

– Försvarsmakten kan med detta beslut öva med fullt bemannade krigsförband. Detta medför att den operativa förmågan för Försvarsmakten ökar, kommenterar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

För fyra år sedan beslutade riksdagen att plikten att mönstra och tjänstgöra i försvaret ska vara vilande, men att regeringen kan återuppväcka plikten om det finns behov av det. Det blir nu Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten som kommer att informera de personer som berörs av beslutet.

Enligt Försvarsmakten handlar det som allra mest om cirka 7 500 personer som har gjort värnplikten eller genomfört den grundläggande militära utbildningen, GMO, och är krigsplacerade. Regeringens beslut innebär att tjänstgörningsplikten ska komplettera dagens frivilliga tjänstgöring och det är inte frågan om att införa en ny form av värnplikt eller en plikt att tjänstgöra utomlands.

Forrige artikel JO dömer ut förslag om skolavslutningar: ”Helt oacceptabelt” JO dömer ut förslag om skolavslutningar: ”Helt oacceptabelt” Næste artikel Maskerad huligan riskerar fängelse