Räddningstjänst ska få ingripa vid överdos

MISSBRUK. Räddningstjänsten ska tillåtas ge naloxon, ett läkmedel som används vid överdos, i väntan på ambulans. Det föreslår Socialstyrelsen och Läkemedelsverket som en åtgärd för att minska narkotikadödligheten.

Naloxon är ett ofarligt läkemedel, men verkningsfullt vid opioidöverdos. Socialstyrelsen och Läkemedelsverket föreslår nu ett antal åtgärder för att öka tillgången till naloxon, som ett sätt att få ner narkotikadödligheten, bland annat:

Sjuksköterskor ska få rätt att skriva ut naloxonläkemedel.

Räddningstjänst får möjlighet att ge läkemedlet i väntan på ambulans.

Det ska bli möjlighet att lämna över naloxon när det skrivs ut, det vill säga till personer med risk för att ta en överdos, stället för att läkemedlet ska hämtas ut på apotek.

LÄS OCKSÅ: Missbrukare kan få recept på motgift

Regeländringarna skulle kombineras med att starta naloxonprogram, där förskrivning och utlämning av naloxon kombineras med utbildning.

– För att fler liv ska kunna räddas med naloxon behöver förskrivningen kompletteras med utbildning. Man behöver kunna känna igen en opioidöverdos, veta hur läkemedlet verkar, kunna ge hjärt-lungräddning och larma ambulans. Naloxon är ett komplement till övrig vård, säger Eva Nyman, läkemedelssamordnare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: MP vill se ny missbruksutredning

Forrige artikel Flera olösta frågor i nya djurskyddslagen Flera olösta frågor i nya djurskyddslagen Næste artikel Valdeltagandet ökar – tack vare SD Valdeltagandet ökar – tack vare SD