Publicister: Hot mot journalister är en fara för demokratin

MEDIER. Våld och hot mot journalister hotar demokratin i både konfliktområden utomlands och i Sverige.

Mattias Croneborg

På torsdagen höll konstitutionsutskottet, KU, en hearing om journalisters arbetssituation. Samtliga inbjudna publicister och branschföreträdare målade upp en dyster bild av den journalistiska vardagen.

– Större delar av världen blir mer knapphändigt bevakad. I dag är en journalist långt ifrån fredad. Man riskerar att bli kidnappad och halshuggen inför en kamera. Så var det inte förut, sade Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio. Hon refererade flera gånger till utrikeskorrespondenten Nils Horner som i mars 2014 mördades i Kabul i Afghanistan.

– Det var inte riskfritt tidigare. Men i dag handlar det om att inte alls kunna vara närvarande, sade Benkö.

Hon menar att journalister tidigare skadades eller dödades i krig och konflikter av misstag. Medan journalister numer har blivit en bricka i spelet mellan olika grupper.

Benkö uppmanade politikerna att öka trycket mot de länder och områden som ligger i medieskugga eller är bristfälligt bevakade.  

– Ni politiker för samtal med länder som vi inte kan åka till, sade hon och påpekade att politikerna tecknar handelsavtal och andra överenskommelser, och därmed har makt att påverka länderna.                            
Även om våldet är mer drastiskt och utbrett i konfliktområden har klimatet för journalister hårdnat de senaste 15 åren även i Sverige

– Vi har en utbredd självcensur, sade Jonas Nordling, förbundsordförande i Svenska Journalistförbundet (SJF).

Förbundet har i enkäter undersökt svenska journalisters arbetssituation. Hundratals journalister vittnar om hot, trakasserier och påtryckningar. Handlingar som många gånger leder till att journalisterna väljer bort att skriva. Men hoten behöver inte ens vara kopplade till ämnet som journalisten rapporterar om.

 – Det finns en vardagsjournalistik där det inte är ovanligt att man utsätts för regelrätta hot. Det behöver inte vara kopplat till ett speciellt ämne utan kan handla om journalistens utseende eller kön.

Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen menar att det är en fara i de rättsprocesser som handlat om hot och våld mot journalister. Rättegångarna är öppna och enligt Mattsson hotas journalister på plats inför domstolens personal.

Mattsson stöder tanken att redaktioner i större utsträckning ska polisanmäla hot och trakasserier. Han lyfte fram ett par trender:

– Man riktar allt mer hot mot den enskilda medarbetaren, sade Mattsson.

– En annan trend är att journalister kartläggs. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00