Professor: Fel av Folkhälsomyndigheten att göra 70-åringar till riskgrupp

ÅLDERISM. Delegationen för senior arbetskraft har nyss släppt rapporten "70 är det nya 50" om äldres hälsa. Enligt författaren Ingmar Skoog är Folkhälsomyndighetens underlag för bedömning av 70-åringar under coronakrisen undermåligt.

– Nästan som ett studentarbete, säger han till Altinget.

Delegationen för senior arbetskraft har släppt en ny rapport om äldre människors hälsa.

“Misstag”

Under coronakrisen har 70-åringarna pekats ut som riskgrupp och varit föremål för strikta restriktioner.

– Att dra alla 70-åringar över en kam är ett misstag som FHM har gjort. Många 70-åringar är pigga och jobbar fortfarande men har nu praktiskt taget fått jobbförbud, säger Ingmar Skoog, professor i socialpsykiatri och epidemiologi vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa.

– Jag har tittat på underlaget från myndigheten och det håller inte måttet. Man blir ganska bedrövad, det är nästan som ett studentarbete. Det finns oerhört tydliga svagheter i det.

Läs vidare om vilken roll ohälsa i yngre ålder spelar för ålderdomen på Altinget Vård och hälsa. Teckna gratis provabonnemang här.

Forrige artikel Missnöje med regeringens hantering av snöskoterfrågan Missnöje med regeringens hantering av snöskoterfrågan Næste artikel Överblick: Ras för regeringens krishantering och Damberg vill demonstrera digitalt Överblick: Ras för regeringens krishantering och Damberg vill demonstrera digitalt
Överblick: Många olösta mord och ex-minister död

Överblick: Många olösta mord och ex-minister död

ÖVERBLICK. Sverige har stängt gränsen till Norge. Åtta av tio skjutningar i Stockholm är olösta. En av språkrörskandidaterna hoppar av. Färgstarkt kommunalråd går i pension. Tidigare minister avliden. Läs Altingets överblick.