Pensionspengar ska lindra bostadsbristen

EKONOMI. Socialdemokraternas partikongress vill att AP-fonderna ska få investera i bostadsbyggande och infrastruktur i Sverige.  Investeringarna totalt ska öka som andel av BNP, bestämde kongressen på lördagen.

AP-fonderna som förvaltar pensionspengarna får nu investera i projekt i utlandet, men inte i Sverige. Det vill Socialdemokraterna ändra på.

– Om SP-fonderna tycker att det är intressant att investera i infrastruktur i Sverige ska vi möjliggöra det, tillsammans med de andra partierna i pensionsgruppen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Partiets ambition är att investeringarna ska öka för att ge fler jobb. De offentliga investeringarna i infrastruktur, bostäder och utbildning ska under mandatperioden öka som andel av BNP.

För att få pengar till det ska dagens överskottsmål för de offentliga finanserna ersättas av ett balansmål, och skatterna ska öka.

Socialdemokraternas partikongress har också satt upp ett mål för bostadsbyggandet: Fram till år 2020 ska minst 250 000 nya bostäder byggas. Åren därefter ska det bli 45 000 nya hem fram till år 2030.

Forrige artikel Regeringen utreder ny föräldraförsäkring Næste artikel Enighet om avslutningar sprack