Pehrson: ”Arbetsförmedlingen ska bli en toppklass-myndighet” 

Nya arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) vill höja kvaliteten på Arbetsförmedlingen. ”Mycket kan skruvas på och bli bättre”, säger han till Altinget.  

Foto: Anders Wiklund/TT
Rebecka Prahl

Några av de större överenskommelserna för arbetsmarknadspolitiken i Tidöavtalet handlar om att A-kassan behåller sin nuvarande nivå och att en ny utredning som kartlägger arbetskraftsinvandringens problem ska tillsättas. Nya arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson lyfter också fram Arbetsförmedlingen som en central punkt i den nya regeringens arbetsmarknadspolitik. 

– Arbetslinjen är central. Det är synd att det saknas människor till jobben i Sverige medan vi har massa människor som inte jobbar, som borde jobba, som är vuxna och friska.

– Vi behöver lösa de kompetensbrister som finns och få människor i arbete som inte jobbar.  

Hur kommer regeringens arbetsmarknadspolitik se ut? Vilka reformer räknar ni med att kunna genomföra under mandatperioden?  

– Vi måste göra allt för att Arbetsförmedlingen ska bli en toppklass-myndighet vad gäller kvalitet. De gör fantastiska saker i dag men mycket kan skruvas på och bli bättre. 

Till exempel? 

– Att fler kommer i arbete. Men de har ju en tuff uppgift. De är inte de enda som förmedlar kontakter och nya arbetsuppgifter i dag.  

– Nya omställningsavtalet är ju väldigt bra i det här läget. Det är bra generellt för arbetsmarknaden. Hur gör vi så att det levereras, så att människor som behöver omställning, väljer omställning och också får det? 

Departementet som Pehrson nu chefar över har också integrationsfrågor samt jämställdhetsfrågor på sitt bord. 

Altinget logoArbetsmarknad
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget arbetsmarknad får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.