Överblick: WHO utlyser nödläge och samtliga frias i Allrarättegången

ÖVERBLICK. Regeringen håller pressträff om coronaviruset efter WHO:s nödläge. Samtliga inblandade i Allrahärvan frias.

I går kväll utlyste världshälsoorganisationen WHO internationellt nödläge med anledning av coronaviruset. Hittills har drygt 10 000 människor smittats av det luftburna viruset. Antalet döda är 213 personer, alla i Kina. Det rapporterar Dagens nyheter.

Under fredagsmorgonen höll socialminister Lena Hallengren (S) tillsammans med Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen pressträff om det nya läget. Enligt Folkhälsomyndigheten kan vi vänta oss några enstaka fall av smittade personer i Sverige. Eftersom antalet smittade beräknas vara få finns ingen risk för smittspridning, uppger Svenska dagbladet.

På pressträffen sa även Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, att de ska lämna ett förslag till regeringen om att införa coronaviruset i smittskyddslagen.

– Vi går i dag fram med en hemställan till regeringen där vi klassar viruset som en allmän- och samhällsfarlig sjukdom. Vi har ändå redan en god beredskap. Det är osannolikt att ett större utbrott ska ske i Sverige. Men vi vill inte avhända oss möjligheten att kunna isolera människor mot sin vilja.

De svenskar som befinner sig i Kina ska flygas hem.

Lena Hallengren besöker under dagen Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) i Solna för information om deras beredskap kring coronaviruset.

Friande dom i Allrarättegången

Alla fyra åtalade i Allrarättegången frias i dag av Stockholms tingsrätt. Rättegången mot pensionsbolaget Allra är unikt, eftersom de påstådda brotten skett inom ramen för det allmänna pensionssystemet. Det rapporterar Svenska dagbladet.

Ekobrottsmyndigheten håller en presskonferens klockan 13.15 där åklagare Thomas Hertz väntas kommentera domen.

Vid midnatt lämnar Storbritannien EU

Efter många turer blir brexit verklighet vid midnatt. Storbritannien lämnar EU, efter 47 års medlemskap.

Under övergångsperioden, som pågår fram till årsskiftet, kommer ingen större skillnad att märkas för boende och turister i landet. Förändringen fram till dess blir att Storbritannien inte längre får vara med och bestämma i EU, skriver Aftonbladet.

Forrige artikel Kvinnorna ger tummen upp till januaripartierna Kvinnorna ger tummen upp till januaripartierna Næste artikel Minister kan bli årets HBTQ Minister kan bli årets HBTQ