Överblick: Wallström KU-anmäls och brittiskt val kan bli rysare

ÖVERBLICK. Med anledning av turerna kring Sveriges tidigare kinaambassadör anmäler Vänsterpartiet förra utrikesministern. Eskil Erlandsson frias från anklagelser om sexuellt ofredande och Labour knappar in på Tories inför ödesvalet i Storbritannien.

Foto: Remo Casilli/Reuters/Ritzau Scanpix, Toby Melville/Reuters/Ritzau Scanpix
Johan Manell

I veckan väcktes åtal mot Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, för "egenmäktighet i förhandling med främmande makt". Det hela handlar om att Lindstedt arrangerade möten i Stockholm med kinesiska representanter för att försöka få den svensk-kinesiska bokförläggaren Gui Minhai fri.

Utrikesdepartementet menar att mötena skedde utan utrikesministerns och departementets vetskap. Det ifrågasätter nu Vänsterpartiet och anmäler förra utrikesministern Margot Wallström till konstitutionsutskottet, rapporterar TT.

– Jag hoppas att KU granskar och tydliggör, och att det leder till att UD blir tydligare i sin styrning av sina ambassadörer, säger Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson till TT.

Erlandsson frias

Den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) som åtalats för sexuellt ofredande frias av tingsrätten.

"Tingsrätten har inte ansett att beröringarna har haft en sådan sexuell inriktning eller prägel som krävs för straffansvar och därför ogillat åtalet", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

Efter att Expressen i mars 2019 avslöjat att moderata riksdagskollegor till Erlandsson anklagat denne för tafsande, lämnade han riksdagen. 

Brittisk rysare

I Storbritannien drar det ihop sig till val. Utgången av morgondagens val har stor betydelse för den fortsatta brexitprocessen och därmed i förlängningen på EU:s och Sveriges fortsatta förhållande till Storbritannien.

De konservativa Tories under Boris Johnsons ledning har länge haft ett stort övertag i mätningarna. Men en ny mätning från Yougov byggd på intervjuer med 100 000 väljare i landet visar att Boris Johnsons försprång till Labour har minskat med 40 mandat, rapporterar bland annat DN

I mätningen är Tories fortfarande största parti och får en majoritet, 339 av landets 650 mandat. Men risken, sett med Boris Johnsons ögon, är att valet slutar med ett “hung parliament” där ingen av sidorna får majoritet. Något som skulle sätta käppar i hjulet för Johnsons brexitplan.

Digitalisering

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill att myndigheter ska utveckla gemensamma digitala lösningar, rapporterar Ekot. Under nästa år ska Myndigheten för digital förvaltning (Digg) med hjälp av andra myndigheter ta fram lösningar som effektiviserar den digitala kommunikationen mellan olika myndigheter, kommuner och regioner.

– Det här kan spara flera miljarder av skattebetalarnas pengar som istället kan läggas på välfärden, säger Anders Ygeman, till Ekot.

Räntehöjning väntas

SCB har på morgonen presenterat siffror för KPFI-inflationen. Den stiger till 1,7 procent i november jämfört med 1,6 procent i oktober. Det ligger i linje med Riksbankens prognos. Varför bedömare menar att Riksbanken kommer att höja styrräntan vid nästa veckas räntebesked, enligt Dagens industri.

Nämnda personer

Anders Ygeman

Tidigare integrations- och migrationsminister (S), före detta energi- och digitaliseringsminister, inrikesminister
Studier i kriminologi (Stockholms uni.)

Margot Wallström

Tidigare utrikesminister (S), FN:s generalsekreterares särskilda representant i frågor som rör sexualiserat våld
Nordanå gymnasium, Skellefteå kommun

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00