Överblick: V öppnar för alternativ migrationslösning och bro fyller år

ÖVERBLICK. Jonas Sjöstedt (V) ser möjlig majoritet för annan migrationspolitik. Riksbanken lämnar räntebesked. Öresundsbron firar 20 år. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Den senaste tiden har mycket handlat om migrationsbråket mellan MP och S, där S har flörtat med de borgerliga partierna för att få till en överenskommelse om volymmål.

Men Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt (V) ser en annan möjlig lösning. Nämligen att de migrationsgenerösa partierna V, MP och C kan locka över Socialdemokraterna.

– Nu har Miljöpartiet satt ner foten, och även Centerpartiet. Faktum är att det finns en annan majoritet som är möjlig. Om Socialdemokraterna vill prata med oss, Miljöpartiet, Centerpartiet och kanske Liberalerna, då kan vi ordna rättssäker asylpolitik. Ska Socialdemokraterna bara springa efter Moderaterna eller prata med oss och skapa en mer human flyktingpolitik, säger Sjöstedt till SVT.

Oförändrad ränta

Riksbanken lämnar styrränta oförändrad på 0 procent, skriver SvD.

Samtidigt kommer fler åtgärder från centralbanken för att dämpa de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen. Ramen för tillgångsköp utökas från 300 till 500 miljarder kronor till och med juni 2021. Samtidigt sänks räntorna och löptiden på utlåning till banker förlängs. 

”Åtgärderna bidrar till att hålla nere det allmänna ränteläget i ekonomin och till att skapa en trygghet i att det finns tillgång till finansiering till en låg kostnad”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Öresundsbron fyller år

Det är i dag 20 år sedan Öresundsbron invigdes. Men firandet sker med smolk i bägaren eftersom gränsen för närvarande är stängd mellan Danmark och Sverige. Drömmen för 20 år sen om att bron skulle sudda ut gränserna mellan länderna har inte infriats.

– Det har blivit så tydligt att det är nationalstaten som bestämmer spelreglerna i en gränsregion, och det tror jag är den största besvikelsen när det gäller Öresundsbron. Att regionens självstyrandekraft är mycket mindre än man trodde den skulle bli. Gränsstängningar, gränshinderslösningar, beslut om ny infrastruktur - alla de viktigaste delarna är väldigt tydligt nationellt beslutade, säger Johan Wessman på Öresundsinstitutet, till DN.

Coronakommission

I går presenterade regeringen direktiven för den kommission som ska granska hur corona har hanterats i Sverige. Kommissionen kommer att ledas av Mats Melin, tidigare justitieråd.

Forrige artikel V backar i opinionen – men gläds ändå V backar i opinionen – men gläds ändå Næste artikel DigitAlmedalen 2 juli: Integritet & Arbetsliv DigitAlmedalen 2 juli: Integritet & Arbetsliv
Regionråd (SD):

Regionråd (SD): "Offrat människoliv för att rädda ekonomin"

DEBATT. De äldre ska inte användas som brickor i ett ekonomiskt experiment av regeringen. Testning av nyinflyttade på boenden borde ha införts tidigare och personal borde ha använt korrekt skyddsutrustning, skriver regionråd Håkan Lösnitz (SD).