Överblick: V framåt i opinionen och S tog hjälp av SD

ÖVERBLICK. Jonas Sjöstedt (V) lämnar efter sig ett bra opinionsläge för Vänsterpartiet. Flera oppositionspartier vill att stödet till riskgrupper förlängs. Olle Vikmång (S), bror till statsministerns högra hand, kan ta över i Norrköping. Och i Sala fick S igenom sin budget med hjälp av SD. Läs Altingets överblick.

I DN/Ipsos senaste opinionsmätning går Vänsterpartiet framåt. En del av förklaringen är las-frågan, enligt Nicklas Källebring, opinionsanalytiker.

– Striden om las har gett Vänsterpartiet uppmärksamhet. Partiet vinner väljare från Socialdemokraterna samtidigt man mobiliserar egna väljare som har legat på soffan, säger Nicklas Källebring, till DN.

V ökar med två procentenheter till 11 procent i väljarstöd. Övriga partier som går framåt är M, C och MP. Sverigedemokraterna ligger still. Medan S, KD och L backar. För Liberalerna innebär det att partiet hamnar under 4-procentsspärren igen, för femte månaden i rad. Så långt tid har partiet aldrig tidigare legat under spärren i Ipsos-mätningar.

Regeringskritik

Stödet till riskgrupper ska förlängas tycker KD, SD, L och V, rapporterar Sveriges radio.

Den tillfälliga ersättningen som finns i dag till personer i riskgrupp som inte kan arbeta hemifrån, löper ut vid årsskiftet. Regeringen har inga planer på att förlänga stödet. Men det upprör bland andra Kristdemokraterna.

– Vi pratar om människor som har svåra sjukdomar, flera svåra sjukdomar, annars kommer man inte i fråga för ersättningen. Och de bör veta att ersättningen finns kvar tills dess att vaccinet finns, säger Acko Ankarberg (KD), socialpolitisk talesperson, till SR.

Moderaterna och Centerpartiet har ännu inte meddelat var de står i frågan.

Kommunstorm

Det blåser upp till politisk storm i Sala kommun. Kommunen styrs i minoritet av M, KD, C och L. Men när budgeten skulle röstas igenom valde SD att stödja Socialdemokraternas budget varför den gick igenom.

S vill nu ta över styret i kommunen. Men det säger kommunstyrelsens ordförande Anders Wigelsbo (C) nej till, rapporterar P4 Västmanland.

– Nu är det ju upp till dem som riktar krav på vår avgång att i så fall formera en konstellation som är större än alliansen, säger han.

(S)tark man på väg

I Norrköpings kommun ser det ut att vara klart med en efterträdare till den avgående kommunstyrelseordföranden Lars Stjernkvist (S), skriver SVT/Öst.

Socialdemokraternas valberedning föreslår kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång (S). Han är bror till statsministerns statssekreterare Nils Vikmång.

– Jag är jätteglad och ödmjuk inför att så många föreningar och medlemmar har nominerat och gett mig ett starkt stöd. Jag ser nu fram emot att om jag blir vald till KSO få möjlighet att, tillsammans med resten av laget, få forma en socialdemokratisk politik för ett starkt och tryggt Norrköping, säger Olle Vikmång (S), i ett pressmeddelande.

Partiet ska fatta slutgiltigt beslut den 16 november. Om Vikmång klarar den omröstningen, väntar ett formellt utnämnande i kommunfullmäktige den 30 november.

Forrige artikel Utredning ska göra det lättare att stänga av brottsliga studenter Utredning ska göra det lättare att stänga av brottsliga studenter Næste artikel Förlossningsvård och covid-19: Förlossningsvård och covid-19: "Kvinnor ligger ensamma"
Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

DEBATT. Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp och Aje Carlbom.

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.