Överblick: Utsläppen minskar och Ann Linde (S) städar på UD

ÖVERBLICK. De svenska utsläppen av växthusgaser minskar – men blygsamt, meddelade Naturvårdsverket på morgonen. Samtidigt är utrikesminister Ann Linde (S) i städtagen på utrikesdepartementet.

Foto: Lehtikuva/Reuters/Ritzau Scanpix
Johanna Alskog

I går meddelade utrikesminister Ann Linde (S) att kabinettsekreterare Annika Söder lämnar sin post.

– Det finns ingen dramatik i detta, sade Ann Linde i pressmeddelandet, men enligt Expressen så berodde avgången på samarbetssvårigheter mellan Linde och Söder.

Bytet av kabinettsekreterare på UD är utmärkt, enligt chefen för Dagens Nyheters ledarredaktion Amanda Sokolnicki. "Äntligen kan UD städa efter Wallström" kommenterar hon saken. Enligt Sokolnicki har "glappet mellan det symboliskt ädla och det praktiskt ohederliga" varit Margot Wallströms signum som utrikesminister.

Annika Söder efterträds av ambassadören Robert Rydberg, som nu reser hem från Rom för att ta över som kabinettsekreterare.

Greta 

En svensk – klimataktivisten Greta Thunberg – har blivit årets person, enligt Time Magazine. Knappast någon kan ha missat den nyheten som spred sig som en löpeld genom svenska medier under gårdagen.

Minskade utsläpp

Naturvårdsverket följde upp med en annan, mer försiktigt, positiv klimatnyhet på torsdagsmorgonen. De svenska klimatpåverkande utsläppen under år 2018 visar en blygsam minskning.

– Vår preliminära statistik från i våras visade på en möjlig höjning av utsläppen, så det här är glädjande siffror. Men vi skulle gärna se mer, säger Anna-Karin Nyström, chef för klimatmålsenheten på Naturvårdsverket, till SVT.

Sågad kalender

Smålands-Postens webb toppar på förmiddagen med att Skogsstyrelsen slutar köpa in verktyg från motorsågstillverkaren Stihl i protest mot att företaget använder sig av lättklädda kvinnor i kalendrar. Beslutet ska strida mot lagen om offentlig upphandling, enligt expert. Men generaldirektör Herman Sundqvist håller inte med:

– Vi har stöd i de avtal vi har för det här beslutet, säger han till TT.


 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00