Överblick: Tyst från storföretag om Kina och M vill utöka förslag om portning

ÖVERBLICK. Locket på från svenska storföretag om Minhai-domen. Kina menar att Gui Minhai inte längre är en fråga mellan Kina och Sverige. Moderaterna vill se utökad portning – nu tillsätter regeringen utredning. Läs Altingets överblick.

Enligt Kina är den fängslade svenske förläggaren Gui Minhai inte längre svensk medborgare. Därför ska Sverige inte lägga sig i ärendet. Det rapporterar Svenska dagbladet.

Under gårdagen blev Kinas ambassadör i Sverige uppkallad till utrikesdepartementet med anledning av domen mot Gui Minhai. Flera svenska partier har krävt att ambassadören utvisas från Sverige, men regeringen anser att han behövs i Sverige för informationsutbyte.

– Det vi kan säga är att vi framförde på nytt vårt krav om frisläppande och konsulärt tillträde till vår medborgare så att vi får möjlighet att ge honom det konsulära stöd som han har rätt till, säger Buster Mirow Emitslöf på UD:s pressjour till Svd.

I ett mejl till Svd skriver Kinas ambassad att "ambassadörens uppfattning är att fallet inte längre är en fråga mellan Sverige och Kina" och att Kina inte erkänner dubbla medborgarskap.

Tyst från svenskt näringsliv om Minhai-domen

Flera svenska företag är beroende av handeln och relationen med Kina. Enligt svenska PEN-klubbens ordförande Jesper Bengtsson borde domen mot Gui Minhai bli en väckarklocka för svenskt näringsliv. Det skriver Svd näringsliv.

Men det är tyst från svenska storföretagare. Den enda som uttalat sig kritiskt mot Kina i Svd:s rundringning är Jacob Wallenberg, ordförande för Investor och vice ordförande för Wallenbergstiftelserna.

– Detta riskerar att få konsekvenser för de bilaterala relationerna. Vi beklagar den trend av försämrade medborgerliga fri- och rättigheter som skett i Kina på senare tid, säger han till Svd. 

M vill se utökat tillträdesförbud

Regeringen har sedan tidigare planerat att lägga fram ett lagförslag som gör det möjligt att porta personer från butiker som har begått brott, såsom upprepad stöld. Nu säger Moderaterna att de även vill se möjlighet till portning av personer på badplatser och bibliotek. Det rapporterar TV4.

Om inte regeringen utvidgar sitt eget lagförslag säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till TV4 att de är beredda att lägga fram ett eget förslag i riksdagen.

Under onsdagsförmiddagen gav regeringen Brottsförebyggande rådet (BRÅ) i uppdrag att kartlägga brottsligheten och ordningsstörningar på simhallar och bibliotek. Kartläggningen syftar till att ge en bild av förekomsten och karaktären på brottsligheten och ordningsstörningarna och ska redovisas senast den 15 september i år.

Forrige artikel Europas makthavare är historiskt unga Europas makthavare är historiskt unga Næste artikel Busch Thors stabschef går till Nordic public affairs Busch Thors stabschef går till Nordic public affairs
Överblick: M-topp i blåsväder och regeringskritik mot äldreboenden

Överblick: M-topp i blåsväder och regeringskritik mot äldreboenden

ÖVERBLICK. Enligt källor råder kaos i Stockholms stadshus med dålig arbetsmiljö under moderata finansborgarrådets ledning. SD och V kritiska till regeringens hantering av äldrevården som nu fått smittspridning. Tyskland begränsar videomöten med Zoom av säkerhetsskäl. Läs Altingets överblick.