Överblick: Två politiker byter parti och Huawei bannlyses

ÖVERBLICK. En ny pandemilag ska kontrollera butiker och kollektivtrafik. Huawei bannlyses från 5G-marknaden. Ny vapenlag. Politiker byter parti för andra gången. Läs Altingets överblick.

Regeringen vill införa en ny tillfällig pandemilag som kan nå fler verksamheter än vad smittskyddslagen och ordningslagen gör i dag. Det handlar om passagerare i kollektivtrafiken samt butikers öppettider och antalet besökare. Den förväntas träda i kraft till sommaren nästa år.

– Det är komplicerad lagstiftning som ska hanteras varsamt eftersom det gränsar till grundlagsskyddad frihet, säger socialminister Lena Hallengren (S) till DN.

En mer långsiktig lag, som kan användas vid framtida pandemier ska också utredas. 

Huawei puttas ut i kylan

Nu meddelar Post- och telestyrelsen (PTS) vilka företag som får delta i de första auktionerna av 5G-frekvenserna i november. Tillsammans med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, har PTS tagit fram vissa säkerhetskrav som företaget måste uppfylla, rapporterar Svd/TT.

Kraven har gjort att de kinesiska leverantörerna Huawei och ZTE inte får verka på den svenska 5G-marknaden och heller inte får vara med i auktionen.

Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele 2 och Telenor), Telia Sverige samt Teracom har blivit godkända och får nu vara med i auktionen med 5G-frekvenser som blir till salu.

Ny vapenlag

I regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet finns ett lagförslag om skärpta straff för vapenbrott. Lagändringen är planerad att träda i kraft i december och innebär att fler vapenbrott ska betraktas som grova eller synnerligen grova.

Enligt Ekot, ställer sig samtliga partier i riksdagen bakom förslaget. Samtliga partier, utom S och MP, vill också att regeringen gör en översyn av den samlade vapenlagstiftningen.

Politiker byter parti - igen

Två före detta riksdagsledamöter för Miljöpartiet skriver på Aftonbladet debatt att de nu byter parti. Det är Annika Lillemets och Valter Mutt. De hoppade av MP för att starta partiet Vändpunkt förra året. Nu kritiserar de regeringspartierna för att sakna verktyg och idéer och går därför med i Vänsterpartiet.

”Faktum är att endast Vänsterpartiet bjudit motstånd mot sådant som tokprivatiseringar, närmande till Nato och handelsavtal som undergräver demokratin och hotar miljön.” Skriver de i debatten.

Forrige artikel Isabella Lövin: En enorm tragedi med torsken Isabella Lövin: En enorm tragedi med torsken Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (20 oktober) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (20 oktober)
Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

DEBATT. Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp och Aje Carlbom.

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.