Överblick: Två politiker byter parti och Huawei bannlyses

ÖVERBLICK. En ny pandemilag ska kontrollera butiker och kollektivtrafik. Huawei bannlyses från 5G-marknaden. Ny vapenlag. Politiker byter parti för andra gången. Läs Altingets överblick.

Valter Mutt är en av de politiker som nu byter parti.
Valter Mutt är en av de politiker som nu byter parti.Foto: Janerik Henriksson/TT
Josefin Lingström

Regeringen vill införa en ny tillfällig pandemilag som kan nå fler verksamheter än vad smittskyddslagen och ordningslagen gör i dag. Det handlar om passagerare i kollektivtrafiken samt butikers öppettider och antalet besökare. Den förväntas träda i kraft till sommaren nästa år.

– Det är komplicerad lagstiftning som ska hanteras varsamt eftersom det gränsar till grundlagsskyddad frihet, säger socialminister Lena Hallengren (S) till DN.

En mer långsiktig lag, som kan användas vid framtida pandemier ska också utredas. 

Huawei puttas ut i kylan

Nu meddelar Post- och telestyrelsen (PTS) vilka företag som får delta i de första auktionerna av 5G-frekvenserna i november. Tillsammans med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen, har PTS tagit fram vissa säkerhetskrav som företaget måste uppfylla, rapporterar Svd/TT.

Kraven har gjort att de kinesiska leverantörerna Huawei och ZTE inte får verka på den svenska 5G-marknaden och heller inte får vara med i auktionen.

Hi3G (Tre), Net4Mobility (Tele 2 och Telenor), Telia Sverige samt Teracom har blivit godkända och får nu vara med i auktionen med 5G-frekvenser som blir till salu.

Ny vapenlag

I regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet finns ett lagförslag om skärpta straff för vapenbrott. Lagändringen är planerad att träda i kraft i december och innebär att fler vapenbrott ska betraktas som grova eller synnerligen grova.

Enligt Ekot, ställer sig samtliga partier i riksdagen bakom förslaget. Samtliga partier, utom S och MP, vill också att regeringen gör en översyn av den samlade vapenlagstiftningen.

Politiker byter parti - igen

Två före detta riksdagsledamöter för Miljöpartiet skriver på Aftonbladet debatt att de nu byter parti. Det är Annika Lillemets och Valter Mutt. De hoppade av MP för att starta partiet Vändpunkt förra året. Nu kritiserar de regeringspartierna för att sakna verktyg och idéer och går därför med i Vänsterpartiet.

”Faktum är att endast Vänsterpartiet bjudit motstånd mot sådant som tokprivatiseringar, närmande till Nato och handelsavtal som undergräver demokratin och hotar miljön.” Skriver de i debatten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00