Överblick: Två partiledare covidsmittade och skogsföretag anmäls av facket

Sedan onsdagens partiledardebatt har både Per Bolund (MP) och Annie Lööf (C) testat positivt för covid-19. Stora enso ersätter lokala skogsentreprenörer med utländsk arbetskraft. Utrikesminister Ann Linde (S) deltar i säkerhetspolitiskt möte. Fler med funktionsnedsättning avslutar folkhögskolan med grundläggande behörighet.

Placeholder image
Foto: Anders Wiklund/TT

Några timmar efter onsdagens partiledardebatt meddelade centerledaren Annie Lööf att hon testat positivt för covid-19. 

”En person jag träffade i förra veckan träffade i slutet av förra veckan, visade symtom någon dag senare och i kväll har personen fått positivt pcr-test. Jag är helt symtomfri men valde direkt att göra ett snabbtest, som visar positivt för covid”, skriver Lööf på twitter.

Under torsdagsförmiddagen uppger Miljöpartiets språkrör Per Bolund att även han har blivit smittad. 

Stora enso anmäls

Stora enso ersätter skogsentreprenörer i Värmland med snabbutbildad utländsk arbetskraft. Det rapporterar P4 Värmland

Nu anmäls bolaget både av GS-facket och skogsentreprenörernas nätverk i Mellansverige för att bryta mot sin FSC-certifiering, som säger att Stora enso ska verka för att bibehålla eller förbättra lokalsamhällens sociala och ekonomiska välstånd. 

– Att man gör sig av med människor som har jobbat länge inom det svenska skogsbruket och har en hög kompetens, och väljer att i stället snabbutbilda förare och sätta in dem i produktionen följer inte FSC:s regelverk, säger Ulf Sandström, talesperson för skogsentreprenörernas nätverk i Mellansverige, till P4 Värmland. 

Informellt utrikesministermöte

Utrikesminister Ann Linde (S) deltar i Gymnich-mötet, EU:s informella utrikesministermöte, som äger rum i Brest, Frankrike mellan torsdagen och fredagen den 13–14 januari. 

På agendan står diskussioner med EU:s försvarsministrar om gemensam säkerhets- och försvarspolitik i ljuset av rådande säkerhetspolitiska läge. 

– Jag kommer särskilt att understryka betydelsen av att upprätthålla den europeiska säkerhetsordningen och stabiliteten i vårt närområde. Alla länder har rätt att själva fritt göra sina säkerhetspolitiska vägval, säger utrikesminister Ann Linde i ett pressmeddelande

Östeuropa, Mali och EU:s relation med Kina är andra punkter som ska diskuteras på mötet. 

1 av 3 avslutar folkhögskolan med behörighet till vidare studier

Ny statistik från SCB visar att en tredjedel av dem som börjar studera folkhögskolans allmänna kurs på gymnasial nivå får grundläggande behörighet till högskolan eller yrkeshögskolan. Statistiken visar också att en högre andel deltagare med funktionsnedsättning avslutar med grundläggande behörighet.  

Folkhögskolans allmänna kurs vänder sig främst till personer som inte har fullföljt grund- eller gymnasieskolan och som vill få grundläggande behörighet till fortsatta studier. Mellan 6 000 och 7 000 personer påbörjar kursen varje år. 


    Politik på allvar
    Få gratis nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget.
    Genom att registrera dig till Altingets nyhetsbrev accepterar du våra användarvillkor