Överblick: Turkiet kan stoppa svenskt Nato-medlemskap och fossilfri diesel missgynnas

Sveriges Natointräde kan stoppas av Turkiet. FN vill begränsa säkerhetsrådets vetorätt. Fossilfri diesel inkluderas inte i krisstödet, trots prisökning. Pehrson reagerar på Buschs uttalande. Skolinspektionen tillåter friskola i Sollentuna utan kommunens godkännande. 

Trots att bränslepriserna ökar i Sverige, inkluderas fossilfria alternativ inte in i krisstödet. 
Trots att bränslepriserna ökar i Sverige, inkluderas fossilfria alternativ inte in i krisstödet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett svenskt Natomedlemskap är nära realitet, men för att bli godkänd in i Nato måste alla medlemsländer rösta ja. Turkiet är ett av länderna som kan hota Sveriges inträde i Nato och detta är på grund av Sveriges inställning till kurderna och partiet PKK. 

– Svenska kopplingar och svenskt stöd till PKK och PYD kan försvåra svenskt medlem­skap i Nato. Sveriges inställning till PKK har varit det huvudsakliga tvisteämnet under många år, säger Aylin Ünver Noi, docent i inter­nationella relationer vid Haliç-universitetet i Istanbul, till SvD.

I turkiska medier har det diskuterats att Turkiet borde använda Sveriges natoansökan för att påverka svensk politik gentemot kurderna.

FN vill begränsa vetorätt

FN röstar i dag om en reform som begränsar säkerhetsrådets länder att använda vetorätten, skriver TT. Storbritannien, USA, Kina, Ryssland och Frankrike är de fem länder som kan använda vetorätten i säkerhetsrådet. Enligt en anonym FN-ambassadör, skulle reformen innebära att användande av vetorätten kommer kosta ett högre politiskt pris. 

Fossilfri diesel missgynnas

Enligt SR missgynnar statens krisstöd till lantbruk och skogsbruk de som använder fossilfria drivmedel. Trots att bränslepriset också ökat för lantbrukarna som använder fossilfria alternativ, får de inget statligt stöd. 

– Dels är HVO Diesel några kronor dyrare per liter, det kan också gå åt lite mer drivmedel med HVO. Men att inte omfatta HVO, det mer miljövänliga drivmedlet i återbetalningen är att missgynna den som faktiskt gått före i klimatomställningen, säger Ekologiska lantbrukares ordförande Erika Olsson till SR.

Finansminister Mikael Damberg hänvisar till att de fossilfria drivmedlen gynnats sedan tidigare i form av skattenedsättningar.

”Väldigt skruvat”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson kommenterar Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kontroversiella uttalande i Ekots lördagsintervju. Ebba Busch uttryckte förra veckan i samma program att hon inte förstår varför polisen inte sköt skarpt och varför det inte var minst 100 skadade islamister och kriminella under påskhelgens kravaller.  

– Rycker man loss hennes uttalande så låter det väldigt skruvat. Lyssnar man på henne i efterhand, säger hon att hon menade något annat. För mig spelar det ingen roll vad hon menar, jag skulle aldrig uttrycka mig så, säger Johan Pehrson i lördagsintervjun. 

Sollentuna tvingas ta emot friskola

Nordic International är en friskola med internationell profil som finns i bland annat Kalmar, Norrköping och Karlstad. Företaget öppnar ny skola i Sollentuna mot kommunens vilja. Sollentunas KSO, Soley Aksöz Lithborn (M) säger till DN att det redan finns tre friskolor med liknande profil i kommunen och att en ny skulle riskera att tära på de kommunala skolorna. 

– Vi vill ha en variation med både fristående och kommunala skolor för att kunna erbjuda ett kvalificerat utbud till våra kommuninvånare. Därför är det så viktigt att vi kan samarbeta med Skolinspektionen, att den lyssnar på oss, säger Soley Aksöz Lithborn till DN. 

Även Sollentunas oppositionsråd Anton Lindgren (S) håller med om kritiken. Beslutet att låta Nordic International öppna en skola i Sollentuna är inte kommunens, utan Skolinspektionens. Kommunen överklagade beslutet i Kammarrätten, men fick avslag. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00