Överblick: Trump frias och nazister lockar barn via spelchattar

ÖVERBLICK. Trump frias i riksrättsmålet och nazister kontaktar barn och sprider konspirationsteorier via spelchattar. Läs Altingets nyhetsöverblick.

I går friades Trump i åtalet om riksrätt. Resultatet var väntat, då senaten är överrepresenterad av republikaner.

Det hade krävts 67 röster för att avsätta presidenten. Samtliga 47 demokrater och en republikan, Mitt Romney, röstade för att fälla Trump för maktmissbruk. Romney var den enda senatorn som bröt mot partilinjen. Resterande 52 republikanska senatorer röstade för ett frikännande.

I den andra omröstningen gällande anklagelser för att ha hindrat kongressen i sitt arbete röstade samtliga senatorer med partilinjen. En utgång på 53–47, rapporterar Dagens nyheter.

På Twitter skriver Trump att han i kväll, klockan 18.00 svensk tid, ska göra ett offentligt uttalande om "landets seger över riksrättsbluffen".

Nazister rekryterar barn via spel

Via chattgrupper i onlinespel sprider nazister antisemitisk propaganda till barn. Det visar Ekots granskning.

– Det var en som började prata med mig i spelet och var jättebra. Sen började han säga att judarna styr världen och om något som hette Nordiska motståndsrörelsen, berättar en pojke i yngre tonåren till Ekot.

Att nazister använder chattfunktioner i spelsajter för att sprida propaganda och konspirationsteorier är vanligt förekommande, och inget unikt för Sverige.

– Det här är inte förvånande. Den här typen av rörelser har alltid sökt sig till nya forum, de forum som varit aktuella i den tid de verkar, säger Christer Mattsson, forskare kring högerextrema och våldsbejakande rörelser vid Segerstedtinstitutet, till Ekot.

Fler fryser sina ägg

Det har skett en kraftig ökning av kvinnor som väljer att frysa sina ägg. Det rapporterar SVT.

– Det är en följd av att vi nu har frystekniker som fungerar väldigt väl och en ökad medvetenhet om att åldern gör sitt, när det kommer till att försöka bli gravid, säger fertilitetsläkaren Thomas Brodin på Carl von Linnékliniken i Uppsala, till SVT.

Medelåldern för kvinnor som fryser sina ägg är 36 år.

Bättre än väntat för Nordea

Rörelseresultatet var högre än väntat för Nordea när delårsrapporten redovisades i morse.

Stockholmsbörsen steg till följd av resultatet och Nordeaaktien lyfter med drygt 4 procent i den inledande handeln, skriver Dagens industri.

Forrige artikel De ska styra upp svensk välfärd De ska styra upp svensk välfärd Næste artikel Petroleumbranschen vill ha uppdaterad beredskap för drivmedel Petroleumbranschen vill ha uppdaterad beredskap för drivmedel
Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

ÖVERBLICK. Finansinspektionen beviljar banker att tillfälligt slopa amorteringskrav för bolånetagare. Årets upplaga av Almedalsveckan ställs in. Förtroendet för Stefan Löfven har ökat dramatiskt sedan coronautbrottet. Extramiljarder till kommuner och regioner. Läs Altingets överblick.