Överblick: Tidigare partitopp lämnar SD och glädje i norr

ÖVERBLICK. Paula Bieler säger adjö till Sverigedemokraterna. Annie Lööf snart tillbaka på scenen. Och glädje i norr när både Sverige och Finland öppnar gränserna. Läs Altinget nyhetsöverblick.

Paula Bieler lämnar Sverigedemokraterna.
Paula Bieler lämnar Sverigedemokraterna.Foto: Lars Pehrson/Svd/TT
Johanna Alskog

Tidigare riksdagsledamoten Paula Bieler är inte längre medlem i Sverigedemokraterna, rapporterar SVT Nyheter. Bieler lämnade partistyrelsen i höstas och riksdagen i våras. Enligt henne finns det ingen dramatik i att hon klivit ur partiet.

”Jag valde helt enkelt att inte förnya medlemskapet i år, helt i linje med att jag valt att inte längre företräda partiet utan dels ge mig själv mer utrymme åt mitt privata liv, dels vara fri kommentator de gånger jag vill kommentera något politiskt” skriver hon till SVT.

När hon lämnade riksdagen kritiserade hon partiledningens åsiktsbyten i flera frågor, bland annat i abortfrågan.

Annie Lööf talar

Centerns partiledare Annie Lööf är snart tillbaka efter sin föräldraledighet. Lördag den 29 augusti gör hon sitt första offentliga framträdande när hon sommartalar på Långholmen i Stockholm.

Lööf kommer att fokusera på "utmaningarna vi har framför oss och vad som är Centerpartiets prioriteringar framåt", skriver partiet i ett pressmeddelande.

En halv miljon utan jobb

I juli var 502 000 personer arbetslösa, vilket motsvarar en arbetslöshet på 8,9 procent. Det är en ökning med 112 000 personer eller 2,0 procentenheter jämfört med motsvarande månad 2019, enligt Statistiska centralbyrån (SCB), skriver SVD/TT.

MP vill behålla a-kasseregler

Miljöpartiet vill att de tillfälliga höjningarna som införts i a-kassan under coronakrisen skall fortsätta även efter årsskiftet, där det höjda golvet i a-kassan bör permanentas. Det säger språkröret Isabella Lövin när partiet redovisar sina krav i budgetförhandlingarna, rapporterar Ekot.

Norden öppnas i norr

Glädje och lättnad i norra Sverige när både Finland och Norge lämnade besked om att öppna gränserna. Boende i Haparanda, Pajala, Övertorneå och Kiruna kommer från nästa vecka att kunna åka in i Finland utan särskild anledning, meddelade finska regeringen, rapporterar SVT Norrbotten.

– Vi har väntat på det här beskedet, säger Haparandas kommunalråd Sven Tornberg (C).

Och norska utrikesdepartementet gick på ondagskvällen ut med att man ändrar Norrbottens status i Norge från röd till gul vilket innebär att man från och med på lördag inte längre behöver sättas i karantän för att korsa den norska gränsen.

– Det här är ytterligare ett steg tillbaka till någon form av normalisering, säger gränskommunen Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) till SVT Norrbotten.

Nämnda personer

Annie Lööf

Tidigare partiledare Centerpartiet, före detta riksdagsledamot och näringsminister
Jur. kand (Lunds uni., 2011)

Paula Bieler Eriksson

Fristående krönikör Altinget
Studerar på dietistprogrammet (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00