Överblick: Thunberg tar över DN och IF Metall backar om kongress

ÖVERBLICK. Greta Thunberg tar över Dagens nyheter. Äldre får samma coronarestriktioner som övriga befolkningen. Efter Tegnells kritik – IF Metall ställer in sin kongress. Malmö stads jakt på svan var olaglig. Läs Altingets överblick. 

Greta Thunbergs kritik mot hur medier hanterar klimatkrisen är väl känd. Nu ger Dagens nyheter henne en chans att visa vad hon menar. I december tar hon över chefredaktör Peter Wolodarskis stol för en dag.

– Jag hoppas att DN och även andra medier kan influeras av detta, säger Greta Thunberg i en artikel i Dagens nyheter.

Peter Wolodarski bedyrar att det inte är bara är ett jippo för en dag.

– För oss ingår detta som en del i en större ansträngning att uppvärdera klimatfrågan journalistiskt. Vi kommer att avsätta mer resurser för att rapportera om den i vardagen och dessutom se över vår annonspolicy.

PRO välkomna äldrebesked

De speciella rekommendationerna för dem som är 70 år och äldre tas bort, meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten vid en pressträff på torsdagsmorgonen. Enligt Folkhälsomyndigheten är anledningen att smittspridningen är relativt låg och att man befarar att isoleringen kan få allvarliga psykiska och fysiska konsekvenser.

– Alla i Sverige får samma ansvar för att skydda sig själva och andra, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.

Pensionärernas riksorganisation, PRO, hör till dem som välkomnar beskedet.

– Många äldre har isolerat sig alldeles för mycket, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg i Expressen TV.

IF Metall backar om kongress

– En ganska stor risk.

Så löd statsepidemiolog Anders Tegnells kommentar om IF Metalls planerade kongress i Västerås i slutet av november där omkring 400 personer väntades delta.

Nu har IF Metall beslutat att ställa in, rapporterar Arbetet.

– Smittspridningen har gått åt fel håll, säger förbundssekreterare Martin Gunnarsson till tidningen.

Den 16 maj är det dags för val till Sametinget. I tisdags var sista datum att anmäla sig till röstlängden och nu har en debatt blossat upp om röstlängden ska vara offentlig eller ej. En enkät som Sameradion & SVT Sápmi har gjort visar att åtta av partierna vill strypa allmänhetens insyn i röstlängden.

Fel när Malmö stad sköt svanen

Våren 2019 beslutade Länsstyrelsen i Skåne att tillåta skyddsjakt på en ilsken svan, efter en ansökan från Malmö stad. Men enligt Förvaltningsrätten fanns det inte laglig grund för beslutet.

– Domstolen anser att annat inte har framkommit än att svanen uppvisade ett naturligt beteende i sitt försvar av boplatsen, säger Henrik Hedberg, rådman på Förvaltningsrätten i Malmö, till P4 Malmöhus.

Forrige artikel Kommunal ilska över regeringens löfte till tidningarna Kommunal ilska över regeringens löfte till tidningarna Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (27 oktober) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (27 oktober)
Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

Forskare: Studieförbundens verksamhet – ett gigantiskt fuskbygge

DEBATT. Vår sammantagna bedömning är att studieförbundens uppblåsta verksamhet handlar om ett gigantiskt fuskbygge av svindlande proportioner. Det går inte att lita på en enda officiell siffra, skriver Peder Hyllengren, Magnus Ranstorp och Aje Carlbom.

"Borde gå en orkan av skamkänslor över Vård-Sverige"

DEBATT. Det måste bli slut på skyfflandet av ansvar mellan stat och region, mellan region och kommun. De äldres rätt till en god omsorg måste prioriteras nu, skriver Liza di Paolo-Sandberg, SKPF Pensionärerna.