Överblick: Terrorexpert om attacken och Foodora-bud står utan kollektivavtal

ÖVERBLICK. Terrorexpert menar att attacken i Vetlanda känns förvirrad och impulsiv. Tre partier riskerar att åka ur riksdagen. Tusentals Foodora-bud omfattas inte av det nytecknade kollektivavtalet. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Foto: Mikael Fritzon/TT
Rebecka Prahl

En man i 20-års åldern gick i går vid 15-tiden till attack med kniv i centrala Vetlanda. Sju personer skadades och tre av personerna vårdas för livshotande skador. Gärningsmannen sköts av polis på plats och vårdas på sjukhus, skriver bland andra Sveriges radio.

Nu utreder polisen attacken som ett misstänkt terrordåd.

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger till Göteborgsposten att attacken verkar oplanerad.

– Den här mannen har stannat på platsen ganska lång tid från attacken till att polisen kommer, det låter lite mer förvirrat. Att man inte sätter sig i en bil och flyr därifrån, det verkar impulsivt.

Polisen har varit förtegen om varför händelsen har gått från att utredas som mordförsök till att utreda eventuella terrormotiv. 

– Man tittar på allting, vad har den här personen för eventuella kopplingar, finns det en våldsbejakande dimension här som är intressant, har han sagt något under attackerna eller är det sättet han högg på, säger Magnus Ranstorp till GP.

Tre partier nära spärren

Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna riskerar att åka ur riksdagen, enligt en ny mätning från SVT/novus.

Pandemin kan vara en förklaring.

– Småpartierna hamnar någonstans i kläm under det här undantagstillståndet som vi har, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

KD och MP hamnar strax över 4-procentspärren. L ligger under riksdagsspärren. Om det hade varit val i dag hade Liberalerna åkt ur riksdagen, skriver SVT.

Socialdemokraterna och Moderaterna är de enda partierna som inte tappar. S ligger stabilt i topp efterföljt av M som näst största parti.

Tusentals bud står utan kollektivavtal

Över tusen Foodora-bud omfattas inte av det nytecknade kollektivavtalet mellan hemleveransbolaget Foodora och fackförbundet Transport, skriver Svenska Dagbladet

Många bilbud anställs från systerbolaget Hungry Delivery, som inte omfattas av kollektivavtalet som tecknades i förra veckan, men levererar mat för Foodora. Hos Hungry Delivery har buden ingen garantilön. 

Under 2019 var de två bolagen planerade att gå samman. 

– Alla buden skulle då flyttas över till Foodora, men sedan avbröt de samman­slagningen. När jag frågade varför sa företaget att det var bättre att bedriva verksamheten i två separata bolag, säger Lars Karlsson, ombudsman på Transport, som närvarade vid förhandlingarna i samband med fusionen till SvD. 

"I nuläget kan vi inte svara på att det kommer ett kollektiv­avtal. Vi är nöjda att kommit i mål med kollektiv­avtal för majoriteten av våra anställda bud”, skriver bolaget i ett mejl till SvD.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00