Överblick: Tegnell avvisar Sverige-varning och L vill tillsätta en kulturutredning

ÖVERBLICK. Alla partier vill nu att staten tar över ansvaret för beredskapslager och Anders Tegnell avvisar WHO:s varning för ökad smittspridning i Sverige. Helene Hellmark Knutsson (S) blir ny landshövding i Västerbotten och Liberalerna vill se kulturutredning. Läs Altingets överblick.

WHO har utfärdat en särskild varning för smittrisk i elva länder där även Sverige pekas ut, med förklaringen att smittspridningen återigen tagit fart.

– Det är tyvärr en total feltolkning av datan. Vi har ett stigande antal fall, men det beror på att vi testar enormt mycket mer än tidigare, säger Tegnell till SVT
Enligt Tegnell minskar inläggningarna på sjukhus och i intensivvården i Sverige tydligt.

– Det är väldigt olyckligt att man sammanblandar Sverige med länder som tidigare inte haft några problem alls, men som nu uppenbarligen är i början på sin epidemi. Sverige närmar sig slutet, säger han.

Ny landshövding i Västerbotten

Helene Hellmark Knutsson (S), riksdagsledamot och tidigare minister för högre utbildning och forskning, blir landshövding för Västerbottens län. Det rapporterar TT.

"Helene Hellmark Knutsson är en mycket erfaren politiker och ledare. Hennes kompetens och erfarenhet, inte minst inom högre utbildning, kommer att bidra till utvecklingen av länsstyrelsen i Västerbottens län och till utvecklingen av länet", säger civilminister Lena Micko i ett pressmeddelande. 

Hellmark Knutsson tillträder den 1 augusti.

L vill tillsätta en kulturutredning

I spåren av coronapandemin och social distansering drabbas stora delar av svenskt kulturliv. I dag rapporterar DN att Astrid Lindgrens värld tvingas stänga och musikfestivalen Peace and love likaså, rapporterar Dalademokraten.

Nu vill Liberalerna tillsätta en ny kulturutredning därför att coronapandemin visat hur underfinansierad kulturlivet är och för att det var 10 år sist, rapporterar SVT.

– Vi behöver se över relationen mellan stat, region och kommun och hur man finansierar kulturlivet. Men vi måste också tänka nytt, hur vi får in andra pengar, säger Christer Nylander (L).

Staten bör ansvara för beredskapslager

Under coronakrisen har brist på skyddsutrustning varit ett reellt problem, men också väckt frågan om vilken aktör som ska ansvara för beredskapslager.

– Det är alldeles uppenbart att den samlade nedrustningen av den svenska civila krisberedskapen var ett misstag. Och att återuppbygga den svenska krisberedskapen är otroligt viktigt, säger Ulf Kristersson (M), enligt SR.

Alla partier är nu eniga om att staten är den aktör som ska ha huvudansvaret för lagerhållning, istället för regionerna.  

Forrige artikel Så mycket tjänar myndighetscheferna Så mycket tjänar myndighetscheferna Næste artikel SD:s största tapp någonsin – “Ett svårt slag för partiet” SD:s största tapp någonsin – “Ett svårt slag för partiet”
Sveaskogs vd får sparken

Sveaskogs vd får sparken

UPPSÄGNING. Statliga bolaget Sveaskogs vd Hannele Arvonen får sluta med omedelbar verkan – efter mindre än två år på posten.