Överblick: Sverige kan stänga ned och L vill skaka liv i nedlagd reaktor

ÖVERBLICK. Regeringen föreslår att fler verksamheter ska stängas ned om en tredje våg av coronaviruset slår till. Regiondirektör slutar. Liberalerna vill återstarta Ringhals. Läs Altingets överblick.

Nyamko Sabuni (L) vill återstarta Ringhals 1.
Nyamko Sabuni (L) vill återstarta Ringhals 1.Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Johan Manell

Med stöd av den nya pandemilagen lägger regeringen i dag fram en förordning som ska göra det lättare att stänga ned Sverige, rapporterar bland andra DN.

– Det finns en påtaglig risk för en tredje våg av smittspridning. Vi har i dag inga besked om nedstängning men vi förbereder oss för att utnyttja den delen av pandemilagen också. I dagsläget gör vi inte den bedömningen, men det är klart att vi inte tänker vänta tills det är för sent, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Det som skulle bli aktuellt för nedstängning är bland annat handelsplatser, serviceinrättningar, gym, restauranger, sportanläggningar och badanläggningar.

Förslaget går nu på remiss. Tiden för att svara går ut den 26 februari. Om regeringen fattar beslut om nedstängning ska riksdagen godkänna detta inom en vecka.

Kärnkraft

Liberalerna slänger in ytterligare ett vedträ i den politiska brasan kring den svenska energipolitiken. Partiet vill återstarta Ringhals 1 som stängdes vid årsskiftet, rapporterar SVT.

– Det är dumt att regeringen med sitt ägaransvar inte ser till att fullt fungerande kärnkraft fortsätter leverera el till industrin och hushåll, säger partiledaren Nyamko Sabuni (L).

Miljöminister Per Bolund (MP) avvisar förslaget.

”Om Liberalerna vill starta de kärnkraftreaktorer som redan stängt ned undrar jag vem som ska betala för kalaset? Vill verkligen Liberalerna att skattepengar ska gå till att betala för ett kärnkraftverk som redan dömts ut av ägarna som för dyrt och dessutom för slitet för att drivas vidare?”, skriver han i en kommentar till SVT.

Kostsamt avhopp

SVT/Västerbotten skriver att regiondirektören i Västerbotten, Kenth Ehliasson, lämnar sitt uppdrag.

Anledningen är att det behövs ett förnyat ledarskap. Men regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S) menar ändå att han inte får sparken.

– Nej, det tycker jag inte att man kan kalla det, säger Olofsson till SVT.

Ehliasson anställdes i november 2018 och hade egentligen förordnande till den 31 oktober i år. I och med att han lämnar redan nu får regionen punga ut två miljoner kronor till honom i lön för perioden, trots att han inte kommer att jobba.

Bedrog region – jobbar på ny

En kvinna som år 2013 dömdes till 3,5 års fängelse för att ha bedragit Region Värmland har anställts i Region Gävleborg, skriver Gefle dagblad.

Genom luftfakturor lurade kvinnan till sig 4,1 miljoner kronor av Region Värmland. Men Region Gävleborgs säkerhetschef Ronny Stjernlöf ser inga problem med att hon nu har ett nytt regionjobb.

– Hon är ju dömd och har avtjänat sitt straff och i den nya rollen som hon ska ha så är det dels inget legitimationsyrke och sedan får hon inte tillgång till att hantera pengar eller sådana saker. Det här är en strikt administrativ tjänst, säger han till SVT/Gävleborg.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Nyamko Sabuni

Tidigare partiledare Liberalerna, före detta integrations- och jämställdhetsminister
Studier i migrationspolitik, juridik och mediekommunikation

Per Bolund

Tidigare språkrör Miljöpartiet, miljö- och klimatminister, vice statsminister, riksdagsledamot
Fil. mag i biologi (Stockholms uni. och Stirling uni. i Skottland 1996), doktorandutbildning i systemekologi (Stockholms uni., 2000-2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00