Överblick: Svensk tvärvändning om EU-avgifter och apoteksaffärer oroar ministern

ÖVERBLICK. Regeringen öppnar för EU att skaffa egna inkomstkällor, apotekskedjornas samarbeten med nätläkare oroar socialminister Lena Hallengren (S) och så blev 34-åriga Sanna Marin Finlands statsminister. Läs Altingets nyhetsöverblick.

EU-minister Hans Dahlgren gör en plötslig tvärvändning.
EU-minister Hans Dahlgren gör en plötslig tvärvändning.Foto: Wiktor Nummelin/TT
Johanna Alskog

Regeringen och EU-minister Hans Dahlgren (S) tvärvänder och öppnar för att EU skaffar sig egna inkomstkällor. Detta som ett sätt att hålla nere den svenska avgiften, rapporterar Ekot. Vändningen sker i samband med att de allt intensivare förhandlingarna om EU:s långtidsbudget.

– Vi riskerar att få ett väldigt svårt förhandlingsläge där det kommer att vara mycket tryck på att man vill höja EU:s budget och att därmed vår avgift skulle höjas. Om det då finns andra sätt att se till att avgiften hålls nere, så tycker vi att man kan vara öppen för detta, säger EU-minister Hans Dahlgren till Ekot.

På fredagen är EU:s budgetkommissionär i Stockholm för möten med statsminister Stefan Löfven och med riksdagen.

Farliga förbindelser mellan apotek och nätläkare?

Svenska dagbladet skriver om att socialminister Lena Hallengren (S) uttrycker en viss oro för de ökade samarbetena och uppköpen mellan apotekskedjorna och nätläkarbolagen, en typ av samarbeten som Läkemedelsverket inte anser är lämpligt. Så sent som förra veckan köpte statligt ägda Apoteket AB 20 procent av aktierna i Doktor24.

– En risk med det gemensamma ägandet är att du som patient slussas mot ett visst apotek, och att benägenheten att skriva ut i onödan ökar för att öka försäljningen, säger Annika Babra, enhetschef på Läkemedelsverket till Svenska dagbladet.

Men Hallengren vill inte utlova någon lagändring i nuläget, även om hon i grunden håller med myndigheten.

– Det får inte bli en sammanblandning mellan vinstintresse och patienters rätt till vård och läkemedel utifrån behov. Det var därför som regeringen gav Läkemedelsverket i uppdrag att se över begränsningar i tillstånd för att bedriva apotek, säger hon i ett skriftlig uttalande till Svenska dagbladet.

Sanna Marin ger finska skolan credd

Dagens Nyheter reder ut hur 34-åriga Sanna Marin kunde bli Finlands statsminister, världens yngsta. En grundläggande förutsättning för hennes framgångar är det finska välfärdssystemet, enligt Sanna Marin som är den första i sin familj som har tagit studenten.

– Jag är själv ett exempel på hur viktigt det är att vi har offentlig förskola, en kvalitativ grundskola, att vi har en avgiftsfri utbildning fram till högskolenivå. Om det här inte hade funnits hade jag inte haft en chans i livet. Och jag är inte den enda. Vi är många som klarat oss bra för att samhället gjort social rörlighet möjlig, att ta sig framåt, att utbilda sig, säger hon i intervjun med Dagens nyheter.

Sanna Marin anses ha fört den finska socialdemokratin vänsterut. Men hon vill inte gå med på att hennes ålder representerar en stark förnyelse i partiet. 

– Jag har aldrig trott på tanken att man måste bryta med det gamla. Tvärtom: när jag träffar äldre partikamrater har jag sett att vi har väldigt mycket gemensamt. I oss yngre finns samma typ av ideologiskt driv som hos de äldre, en vilja att bygga ett bra samhälle med tanke på framtiden. De här människorna var ju med och skapade välfärdssamhället. De är förnyare. Kanske finns det snarare en mellangeneration inom socialdemokratin som haft en upprätthållande funktion, säger hon i intervjun.

Hur har Årets svensk gjort Sverige bättre?

Nyhetsmagasinet Fokus har utsett Årets svensk: Jens Ganman. Sydsvenskans kolumnist Moa Berglöf ser utnämningen av Ganman, som hon kallar för "de självutnämnda Sverigevännernas just nu mesta kelgris" som ett klart och tydligt tecken på att debatten har förflyttat sig långt ut åt höger.

För fyra år sedan var det volontären, det vill säga alla svenskar som gör insatser för att välkomna människor på flykt, som blev Årets svensk. "Hur gick resonemanget kring utnämningen, kan man undra? Vilket är Jens Ganmans bidrag till ett bättre Sverige, menar juryn? Och för vem har han gjort det bättre?" frågar sig Berglöf i Sydsvenskan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00