Överblick: Svensk BNP rekordlåg och klimataktivister blockerade Stockholmstrafik

ÖVERBLICK. DO friar Svenska fotbollsförbundet för diskriminering och Japans premiärminister avgår. Klimataktivister blockerade Stockholms gator och svensk BNP är historiskt låg. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Foto: Lars Schröder / TT
Marie Lundahl

I dag är 57 år sedan medborgarrättskämpen Martin Luther King höll sitt historiska tal "Jag har en dröm". Stora protester mot rasism väntas på gatorna i USA:s huvudstad Washington DC. Det rapporterar SvD.

Oron för att den senaste tidens polisvåld mot svarta och händelsen då George Floyd kvävdes till döds ska elda på demonstrationen, som fått namnet "Get your knee off our necks", är stor. Polisen har fått förstärkning och butiksägare spikar upp träplattor för fönstren.

Svenskt BNP historiskt lågt

Sveriges bruttonationalprodukt sjönk med 8,3 procent under andra kvartalet 2020, jämfört med årets första kvartal, rapporterar SVT. Det är den kraftigaste nedgången under ett enskilt kvartal sedan år 1980.

Det sjunkande BNP:n visar på en bred nedgång, men som tydligt markeras av en minskad export och minskad konsumtion hos hushållen.

– Det här kvartalet är på många sätt historiskt. Nedgången är bred och det handlar om stora tal, till exempel föll exporten med drygt 18 procent och hushållens konsumtion med nästan 8 procent, säger Helena Kaplan, enhetschef på SCB, i ett pressmeddelande.

Klimataktivister blockerade trafik i Stockholm

Aktivistgruppen Extinction Rebellion genomför på fredag förmiddag en aktion på Vasabron och Norrbro i Stockholm, där gruppen stoppade trafiken. Syftet är att uppmärksamma klimatkrisen.

Gruppen framhåller att att regerings ekonomiska politik motsätter sig Sveriges klimatlöften. I ett pressmeddelande betonar Extinction Rebellion att oljebolaget Preems expansion i Lysekil är en stor brist i klimatpolitiken. Det rapporterar SVT.

Flera av aktivisterna fick bäras bort av polisen.

– Det är vad vi förväntade oss att polisen skulle göra. Folk är beredda, säger Jonas Ohlsson, medlem i organisationen.

DO friar fotbollsförbundet

Efter damernas VM förra året anmäldes Svenska fotbollsförbundet till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att herrlandslaget får högre löner än damerna. Nu fastslår DO att lönerna inte är jämställda men att detta inte beror på diskriminering från Svenska fotbollsförbundets håll. Det rapporterar DN.

– Den valda ersättningsmodellen innebär att principen om lika lön för lika arbete oberoende av kön inte upprätthålls inom landslagsfotbollen. Detta är självklart otillfredsställande ur ett jämställdhetsperspektiv, men grunden för DO:s bedömning måste alltid vara diskrimineringslagen, säger diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg i ett pressmeddelande.

Enligt DO går det inte att jämföra skillnaderna i intäkterna mellan dam- och herrfotboll eftersom det rör sig om två helt skilda marknader

Japans premiärminister avgår

Japans premiärminister Shinzo Abe avgår på grund av sviktande hälsa, meddelade han på en presskonferens under förmiddagen, rapporterar TT.

 – Jag har gjort bedömningen att jag inte kan fortsätta mitt jobb som premiärminister, säger Shinzo Abe.

Efter att Abe har uppsökt sjukhus ett par gånger den senaste tiden har det i japanska medier spekulerats om hans hälsa och framtid som ledare. Abe har länge haft problem med en kronisk, inflammatorisk tarmsjukdom som kallas ulcerös kolit. Det rapporterar SR.

Efter flera skandaler i regeringen och efter en stor valförlust avgick Abe redan 2007 från premiärministerposten av hälsoskäl. År 2012 återvände han som premiärminister och är den japanska premiärminister som suttit längst på posten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00