Överblick: Svårt stoppa religiösa friskolor och folkomröstning i Skåne

ÖVERBLICK. Svårt för utbildningsministern att stoppa nya religiösa friskolor, sviktande intresse för mineraljakt och helsingborgarna folkomröstar om energibolag. Och nyligen bekräftade UD uppgifterna om svenskar på det kraschade planet i Teheran, Iran.

Det fanns svenskar ombord på den tragiska flygkraschen på Teherans internationella flygplats natten till onsdagen. De uppgifterna bekräftar UD för TT, enligt Dagens Nyheter. Än så länge är det dock oklart hur många av de drygt 170 omkomna på flygplanet som var svenskar.

Svårt införa förbud mot nya skolor

Utredaren Lars Arrhenius har fått i uppdrag av regeringen att se över frågan om ett förbud för nya konfessionella friskolor. Arrhenius lämnar över sitt slutbetänkande till utbildningsminister Anna Ekström (S) runt lunchtid på onsdagen. Men någon lätt väg för att införa ett förbud finns inte med bland förslagen eftersom ett etableringsstopp riskerar att bryta mot andra lagar och konventioner. Det rapporterar TT som tagit del av utredningen.

Men Liberalerna som driver på för ett etableringsstopp tycker inte att det finns anledning att redan nu släppa det kravet på grund av utredningens invändningar. 

– Vår målsättning är ett etableringsstopp, säger partiets utbildningspolitiske talesperson Roger Haddad till TT.

Krånglig process avskräcker

Intresset från gruvbolag att leta mineral i Sverige sjunker för andra året i rad. Det visar siffror från myndigheten Bergsstaten, rapporterar Ekot.

– En stark anledning är tillståndsprocessen i Sverige som bedöms som väldigt osäker. Det betyder att mycket av det kapitalet och de investeringarna, pengarna har gått till andra regioner i stället, säger Tobias Persson, analytiker vid myndigheten Tillväxtanalys till Ekot.

Strid om energibolag i Skåne

I skånska medier tar det kontroversiella förslaget om en försäljning av kommunala energibolaget Öresundskraft, som i dag ägs av Helsingborgs kommun, upp stort utrymme. På tisdagskvällen stod det klart att Sverigedemokraterna i Helsingborg säger ja till en försäljning, därmed finns det en majoritet i kommunfullmäktige för försäljningen, rapporterar SVT Helsingborg.

Tänkt köpare är pensionsbolaget AMF som har lagt ett bud på 12,2 miljarder kronor.

På söndag är det dags för invånarna i Helsingborg att gå till valurnorna att ge sin åsikt om försäljningen, i en folkomröstning.

Uppåt värre för Sjöstedt

Och för övrigt så kan Jonas Sjöstedt glädjas åt ökat förtroende, enligt en mätning från Expressen/Sifo. V-ledaren hamnar strax bakom Ebba Busch Thor (KD), som fortsätter att toppa förtroendeligan.

Forrige artikel Överblick: Allas ögon på USA och Iran Överblick: Allas ögon på USA och Iran Næste artikel Lotta Edholm (L) avgår efter 21 år Lotta Edholm (L) avgår efter 21 år
Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

Allmänna sammankomster med fler än 50 människor förbjuds

BESLUT. Regeringen har efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten fattat beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Samtidigt uppmanar statsministern svenskar att tänka över resor och uppmanar till folkvett.