Överblick: Strejkvarsel och Centern blockerar lagändring

ÖVERBLICK. Centerpartiets Jonny Cato samt LO stänger dörren för lättnader i gymnasielagen. Nya råd från Folkhälsomyndigheten om barn. Fackförbund varslar om strejk i eftermiddag. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Jonny Cato, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson.
Jonny Cato, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson.Foto: Henrik Montgomery/TT
Josefin Lingström

Regeringen planerar för lättnader i gymnasielagen, som möjliggör att ensamkommande ungdomar får stanna permanent om de slutför gymnasiestudier och hittar ett jobb. Centerpartiet släppte igenom lagen år 2016, men nu meddelar partiet att de är emot lättnaderna.

– Vi kan inte göra så mycket förändringar. Vi kan inte hålla på och lappa och laga hela tiden, säger Jonny Cato, Centerpartiets migrationspolitiska talesperson, till Aftonbladet.

Regeringens föreslagna ändringar i gymnasielagen innebär att de ska få ett år på sig att hitta ett jobb, i stället för som i dag sex månader. Dessutom vill de ändra kraven på hur lång anställningstiden ska vara för uppehållstillstånd, från två år till ett år. Dessutom ska CSN-lån kunna räknas som inkomst för att klara försörjningskraven.

Fackorganisationen LO säger nej till förslaget, rapporterar Omni/TT.

"LO anser inte att en tidsbegränsad anställning som “är avsedd att vara under minst ett år” på något sätt utgör en garant för att försörjningskravet ska anses uppfyllt", skriver ordföranden Susanna Gideonsson i remissvaret till regeringens förslag.

Kandidater står kvar

Förra veckan nominerade Miljöpartiets valberedning partisekreteraren Märta Stenevi till nytt språkrör. I går var sista dagen för de övriga kandidaterna att meddela om de fortsatt ställer upp, skriver DN.

Karolina Skog har redan hoppat av. Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine och Elin Söderberg har meddelat att de fortfarande kandiderar. Det är ännu oklart om Pernilla Stålhammar, Åsa Lindhagen och Janine Alm Ericson fortfarande kandiderar.

Nya råd till barn

Folkhälsomyndigheten (FHM) presenterar nya råd. Även yngre barn som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas stanna hemma. Detta gäller även om barnen är symptomfria.

– Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) håller en pressträff klockan 11 om de nya råden. Den kan du se här.

Varslar om strejk

Måleribranschen håller på att förhandla om ett nytt kollektivavtal. Fack och arbetsgivare fick i går kväll ett bud från medlarna. Enligt Sveriges radio ska de svara vid elvatiden i dag. Målarnas fackförbund har varslat om strejk som bryter ut i eftermiddag klockan 14 om inte parterna kommer överens.

Då kan det bli strejk bland 300 målare på drygt 30 företag i landet.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00