Överblick: Strandskyddet lättas upp och Folkhälsomyndigheten ska få ny gd

ÖVERBLICK. Regeringen annonserar efter ny gd till Folkhälsomyndigheten. Riksdagsledamot misstänks för drograttfylleri. Strandskyddsutredningen lämnas till Isabella Lövin i dag och regionerna vacklar under pandemitrycket. 

Johan Carlson blir kvar som gd till och med oktober 2021. 
Johan Carlson blir kvar som gd till och med oktober 2021. Foto: Jessica Gow/TT
Sanna Rayman

Kommuner ska kunna ansöka hos länsstyrelsen om att strandskyddet ska kunna hävas i landsbygdsområden. Det är ett av förslagen som utredaren Catharina Håkansson Boman i dag lämnar till miljöminister Isabella Lövin (MP). Strandskyddsutredningen tillkom som en del av januariavtalet och utredaren skriver i dag på DN Debatt att hennes förslag både innebär lättnader i strandskyddet, men också förstärkningar i områden där exploateringsgraden är hög. Vilka områden som kan bli aktuella för hävt strandskydd bör det ligga på kommunerna att avgöra, menar Håkansson Boman.

Pandemin tynger många regioner

Pandemiläget är illa i många regioner. DN rapporterar om stor smittspridning bland personalen på infektionskliniken i Malmö och samtidigt skriver Göteborgs-Posten att man nu ser nivåer av intagna coronapatienter som liknar vårens. Sedan tidigare har det beskrivits att man i Skåne ligger långt över pandemins första våg. För att försöka stoppa smittspridningen har smittskyddsläkare i en del regioner nu gått ut med olika råd i skolorna. Högstadieelever i exempelvis Stockholm och Helsingborg ska distansundervisas under terminens sista dagar, enligt TT respektive Helsingborgs dagblad

Samtidigt har SKR aktiverat en nationell eskaleringsplan för covid-19, vilket innebär att även regioner som hittills inte utökat sin intensivvårdskapacitet ska göra det nu och att regioner ska bistå varandra, rapporterar SVT.

Regeringen söker ny gd till Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndighetens gd Johan Carlson fick tidigare i höst förlängt på sitt gd-uppdrag. Förlängningen gäller till den 31 oktober 2021. 

Nu annonserar regeringen och söker hans efterträdare. I annonsen, som kan läsas här, beskrivs uppdraget bland annat enligt följande:

"Folkhälsomyndigheten ska förse regeringen och statliga myndigheter med kunskaps- och beslutsunderlag inom sitt ansvarsområde, identifiera, analysera och förmedla för ansvarsområdet relevant kunskap till berörda i kommuner, regioner och andra berörda samhällssektorer samt samordna, följa och utveckla smittskyddet på nationell nivå."

Eventuella intresserade har julhelgerna på sig att fila på sin intresseanmälan, som ska vara inne senast den 22 januari 2021.

Riksdagsledamot misstänkt för drograttfylla

Riksdagsledamoten Sara Heikkinen Breitholtz (S) misstänks för drograttfylleri, enligt Kungsbacka-Posten. Heikkinen Breitholtz var i fredags inblandad i en krock i Kungsbacka och har efter detta vårdats på sjukhus, enligt Aftonbladet.

Detta är andra gången i år som ledamoten varit misstänkt för drograttfylleri, vid det förra tillfället lades emellertid utredningen ned.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00