Överblick: SOS Alarm behöver pengar och dom mot politiker överklagas

ÖVERBLICK. Nu överklagas den friande domen mot Peter Lundgren (SD). SOS Alarm behöver mer pengar när tusentals fler personer ringer in. Scania miljardsatsar. Läs Altinget nyhetsöverblick.

Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT
Josefin Lingström

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) friades från misstankar om sexuellt ofredande av Jönköpings tingsrätt. Men efter domen i slutet av oktober kom det in nytt bevismaterial. Därför har förundersökningen återupptagits. Vilket slags bevismaterial det handlar om, vill åklagare inte kommentera i dagsläget.

Nu rapporterar SVT att åklagaren överklagar tingsrättens friande dom.

– Nu kommer vi bearbeta materialet och genomföra ytterligare förhör. Därför begär jag anstånd till den 15 januari, men min förhoppning är att utredningen är slutförd innan dess. Så snart det är möjligt kommer jag att lämna in bevisuppgift till Jönköpings tingsrätt, säger chefsåklagare Maria Sterup i ett pressmeddelande.

SOS Alarm vill ha pengar

Antalet samtal till informationsnumret 113 13 har ökat och de flesta samtalen rör information om covid-19. Innan pandemin fick numret runt 35 samtal per dygn. Nu är det runt 3 500 samtal per dygn.

– Vi har ett enormt tryck på informationsnumret. Detta innebär långa väntetider, cirka en timme i snitt, säger Maria Korshand, vd för SOS Alarm, till SR.

Nu begär SOS Alarm, som sköter informationsnumret, 30 miljoner kronor för att även klara uppdraget nästa år.

– Vi tror att andra viktiga myndigheter, verksamheter och även nödnumret kommer bli överbelastat om informationsnumret 113 13 inte kan fungera lika bra som en samlingspunkt för information till allmänheten, säger Maria Korshand.

Boverkets hantering tar tid

I våras beslutade regeringen om ett tillfälligt hyresstöd för perioden april-juni. Stödet innebär att staten betalar halva kostanden och fastighetsägarna den andra halvan. Regeringen avsatte 5 miljarder för detta. Det har kommit in ansökningar för hyresstöd på totalt 3,4 miljarder kronor, där alltså 1,7 miljarder ska komma från hyresvärdarna.

Det är fastighetsägaren som söker stödet efter en överenskommelse med hyresgästen. Men hanteringen av ansökningar vid Boverket tar tid och hittills har ungefär hälften av stöden hanterats. Det innebär att fastighetsbolagen ligger ute med hundratals miljoner kronor.

– Vi har en dialog med myndigheten. Det är viktigt att få upp farten i hanteringen av stöden, det är viktigt för systemets trovärdighet. Företagen ligger ute med pengar som behövs ute i verksamheten, säger Anders Holmestig, vd för Fastighetsägarna, till DI.

Ny batterifabrik

Scania satsar nu mer på eldrivna lastbilar. Företaget ska bygga ett eget batterilaboratorium och en egen batterifabrik bredvid dagens verksamhet i Södertälje. Det är i full drift 2023 och handlar totalt om en investering på en ”bra bit över en miljard kronor”.

Scanias första eldrivna lastbilar har batterier från sydkoreanska Samsung, men från 2022 ska de komma från Skellefteåbaserade Northvolt, där Scania är delägare. Men även när Scanias nya batterifabrik är igång, kommer de fortsatt arbeta med Northvolt.

– Vi får cellerna från Northvolt, men vi vill själv designa våra batteripaket efter typ av lastbil och användningsområde. Labbet ska användas för att optimera batteriernas prestanda och göra livscykelanalyser i allt från -40 till plus 70 grader, säger Scanias vd, Henrik Henriksson till DN.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00