Överblick: Smittkluster ska övervakas och Västerås flygplats läggs ner

ÖVERBLICK. Socialdemokraterna har gynnats av att synas mest i media sedan i våras. Västerås flygplats ska stängas ner. Sekretessen för permitteringsstöd kan tas bort och Folkhälsomyndigheten inför övervakningssystem för smittkluster. Läs Altingets överblick.

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S).
Marie Lundahl

Enligt en undersökning av Kantar-Sifo Mediemätaren har Socialdemokraterna mellan april och juli synts mest av alla partier i media. Detta har lett till en mer positiv attityd till S, medan SD har synts allt mindre, rapporterar SR.

Coronapandemin har lett till att sjukvårdsfrågor och ekonomi dominerat nyhetsrapporteringen, medan invandring och rättsfrågor har hamnat i skymundan.

– Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna är precis som alla andra partier väldigt beroende av att agendan står rätt. Medieagendan förändras och plötsligt ska man tala om företagsfrågor, ekonomisk politik och arbetslöshet. Jag tror att Sverigedemokraterna har svårare att hitta ingångar i diskussionen helt enkelt. Det tror jag förklarar att de har synts mindre, säger Per Söderpalm, analyschef vid Kantar Sifo.

Men enligt en undersökning av Demoskop under perioden den 25 augusti till den 1 september har intresset för S dalat till förmån för M och SD.

Sekretessen vid permitteringsstöd kan tas bort

Regeringskansliet har börjat arbeta med frågan om att sekretessen kring korttidspermitteringarna ska tas bort. Fram tills nu har det saknats insyn i vilka företag som fått ta del av regeringens miljardstöd till korttidsarbete. Det rapporterar SvD/TT.

Stöden till korttidsarbete innebär att företag slipper en stor del av utgifterna för personal som går ner i arbetstid och att skattemedel istället används för kostnaden. Tillväxtverket har hittills beviljat nästan 76 000 ansökningar gällande stöd till korttidsarbete, vilket handlar om en kostnad på knappt 28 miljarder kronor.

Västerås flygplats läggs ner

Efter en flera timmar lång debatt på torsdagskvällen tog fullmäktige i Västerås beslutet att lägga ner Västerås flygplats. Det rapporterar SVT.

Majoritetens förslag om att lägga ner flygplatsen vann i omröstningen. 32 ledamöter röstade för en nedläggning och 29 ledamöter röstade emot.

Centerpartiets förslag om att folkomrösta innan beslut röstades ned. Över 3 700 personer följde debatten via livestream.

Smittkluster ska övervakas

Landets regioner ska kunna rapportera in nya uppbrott av coronasmittan via ett nytt system som är under uppbyggnad hos Folkhälsomyndigheten. Det rapporterar Omni/Vetenskapsradion.

– När de hittar något som ser klusterliknande ut i sitt område ska de höra av sig till oss och berätta hur klustret ser ut och var det finns nånstans, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Rapporteringssystemet ska enligt Tegnell hjälpa till på två sätt. Dels får regionerna ett nationellt stöd för att hantera nya kluster, och dels får myndigheten en bild av hur viruset beter sig och vilka miljöer som virusutbrott bryter ut i.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00