Överblick: Skuggbudgetar och SD vill se undantag i gravfriden

ÖVERBLICK. Fler barn förs ur landet för att giftas bort eller könsstympas. Coronapressträffar i ett år till. M och V lägger sina skuggbudgetar. SD skriver motion om undantag i Estonias gravfrid. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.Foto: Amir Nabizadeh/TT
Josefin Lingström

Moderaterna presenterar i dag sin skuggbudget som motförslag till regeringens budget. Partiet skriver på DN debatt att de vill införa ett skattehöjarstopp för kommuner och regioner. Det innebär att om de ändå höjer skatterna, förlorar de hälften av tillkommande statsbidrag.

För att få bukt med gängkriminaliteten vill M förstärka anslagen till rättsväsendet. Partiet vill låna mindre pengar till att finansiera statens budget. Samtidigt vill de ha en krisbuffert utifall coronakrisen skulle bli värre.

V-budget

Samtidigt presenterar Vänsterpartiet sin skuggbudget, där V vill stoppa regeringens föreslagna skattesänkningar. Framförallt vill de stoppa förslaget om sänkta arbetsavgifter för unga. De nio miljarder kronorna vill de satsa på kommunal välfärd, rapporterar SR.

– Vi vill ha färre lyxyachter och fler förskolelärare, säger ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson (V) under pressträffen.

V vill ge 1,9 miljarder per år till små kommuner i landsbygd. De vill se ett nytt högkostnadsskydd i tandvården som beräknas kosta 2,2 miljarder.

Estonias gravfrid

Sverigedemokraterna lägger en partimotion om att se över gravfriden för Estonia efter de nya fynden vid vraket. ”Det bör utredas hur ändamålsenliga undantag kan genomföras i gravfridslagen”, skriver partiet i sin motion. Partiledaren Jimmie Åkesson kräver nu en ny utredning av olyckan.

– Givet de nya uppgifterna som framkommit finns det en förväntan på en oberoende utredning bland överlevande, anhöriga och allmänheten. Det vore orimligt att inte räta ut de frågetecknen som nu rest, skriver han i ett sms till Aftonbladet.

Pressträffar fortsätter ett år till

Sedan den 4 mars har Folkhälsomyndigheten (FHM) anordnat myndighetsgemensamma pressträffar minst två gånger i veckan. Det finns inga planer på att sluta, utan FHM planerar för att hålla på i ett år till.

– Eftersom vår generaldirektör Johan Carlson sade i söndags att vi får räkna med att pandemiåtgärderna ligger kvar i minst ett år har jag svårt att tänka mig att vi slutar att ha presskonferenser innan dess, säger FHM:s presschef Christer Janson till Svd/TT.

Fler barn förs ur landet

Trots att corona inneburit minskat resande i år, har antalet barn som förs ut ur Sverige av hedersrelaterade skäl ökat drastiskt, rapporterar Kvällsposten. Från juni till september konstaterades 48 personer vara bortförda eller kvarhållna i annat land, varav 41 barn. Under samma period förra året rörde det sig om 25 personer, varav 19 barn. Det kan handla om tvångsgifte, könsstympning eller ”uppfostringsresor”.

Det visar statistik över inkomna samtal till stödtelefonen hos Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck. Vad ökningen beror på vet man ännu inte.

– En del föräldrar har under coronaperioden hållit sina barn hemma av omsorg. Andra har skyllt på corona till skolan för att kunna föra ett barn ut ur landet. Till barnet kanske man säger att man ska hälsa på mormor som är sjuk, när det egentligen handlar om en äktenskapsresa. Eller så säger man att mormors sista önskan är att se sitt barnbarn i en brudklänning, säger Christina Malmqvist, sakkunnig på Nationella kompetensteamet. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00