Överblick: Skolor ska undvika distans och ministrar kritiseras

ÖVERBLICK. Skolverket vill att undervisning på distans ska undvikas. Restriktionerna för kulturevenemang kritiseras, liksom både kulturminister Amanda Lind (MP) och inrikesminister Mikael Damberg (S). Läs Altingets överblick.

Vid en pressträff under gårdagen meddelade Skolverkets generaldirektör att skolor ska försöka att undvika distansundervisning under hösten, rapporterar bland andra Sveriges radio.

– Huvudregeln är alltså undervisning i skolan men förordningen tillåter fortfarande distansundervisning. Det kan man ha om lärare eller elever tillhör riskgrupper, om lärare visar symptom och måste vara hemma och ifall man trots schemaanpassningar riskerar trängsel i kollektivtrafiken, sade Peter Fredriksson, gd för Skolverket.

Samtidigt kritiserar Sveriges elevkårer beskedet som de menar är otydligt.

– Här vill vi se att man sätter nånting som kan gälla terminen ut, så att det finns en tydlighet gentemot eleverna om hur länge deras schemaläggning till exempel kommer att sträcka sig, säger Ebba Kock, ordförande till Sveriges radio.

Oroad minister

Arbetslösheten har ökat dramatiskt under coronakrisen. Den är i dag 9,2 procent jämfört med 6,9 procent förra året. Siffrorna oroar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), skriver Dagens industri.

– Det är ett väldigt allvarligt läge. Det är den största krisen på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger hon.

Kritiserade ministrar

Nordmarks statsrådskollega Amanda Lind (MP) kritiseras på Aftonbladet kultur för att det inte kommit nya riktlinjer för att få fart på kulturbranschen.

"Varför ska det vara samma regler för Globen som Galeasen? Bättre då med riktlinjer om hur evenemang genomförs säkert.", skriver Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson.

Samtidigt rycker Linds partikollegor ut till försvar för sin kulturminister i Svenska dagbladet. 51 miljöpartister pekar i stället ut inrikesminister Mikael Damberg (S) som syndabock.

"Det är bruket av ordningslagen som gör att människor kan trängas i tusental i köpcentrum, badstränder och i kollektivtrafiken, men om en anlitad artist halar fram en gitarr betraktas det som allmän sammankomst och är därmed förbjudet. Det är en absurd och orimlig ordning. Det är inrikesminister Mikael Damberg som ansvarar för ordningslagen och därmed har ansvaret att rätta till detta.", skriver de.

Varnande minister

Efter valet i Belarus hotar utrikesminister Ann Linde (S) med att införa sanktioner mot landet. Detta efter att regimen tagit till våld mot demonstranter och fängslat oppositionella.

– Det som hänt är helt förfärligt. Dels alla arresteringar och det våld som använts, till och med dödligt våld, efter det här valet som vare sig varit fritt eller rättvist, säger Linde till SVT.

Forrige artikel Moderat toppolitiker avliden Moderat toppolitiker avliden Næste artikel Allt färre följer rekommendationer mot smittspridning Allt färre följer rekommendationer mot smittspridning