Överblick: Skolor ska stängas och största varslet sedan finanskrisen

ÖVERBLICK. Regeringen rekommenderar att gymnasieskolor och lärosäten undervisar på distans. Största varslet sedan finanskrisen – hotell- och restaurangbranschen värst drabbat. Endast 55 ledamöter kommer att sammanträda i riksdagens kammare framöver. Läs Altingets överblick.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar under tisdagens pressträff att all gymnasieundervisning samt undervisning vid lärosäten rekommenderas att genomföras på distans, efter nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

– Från och med i morgon, onsdag, kommer alla Sveriges gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet rekommenderas till att bedriva distansundervisning. Det betyder att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan och i stället studera hemma, säger statsministern.

Löfven ger även besked om att skolor och förskolor kan komma att stängas framöver.

– Vi kan senare komma i ett skede där vi behöver stänga skolor och förskolor, vilket nu också förbereds. Vi säkerställer att omsorg för barn vars föräldrar har bärande funktion i samhället snabbt kan ordnas, säger Löfven.

Riksdagen krymper

Samtliga partiers gruppledare i riksdagen har enats om att krympa antalet närvarande riksdagsledamöter vid omröstningar i kammaren – från 349 ledamöter till 55. Det skriver Dagens nyheter.

– Vi behöver kunna garantera att riksdagen har en uthållig beslutskapacitet, säger Tobias Billström, gruppledare för Moderaterna, till DN.

Anledningen till beslutet är att förebygga och förhindra smittspridning av coronaviruset. Beslutet gäller de kommande två veckorna med möjlighet till förlängning.

Största varslet sedan finanskrisen

Just nu pågår den största varselvågen sedan finanskrisen 2008, visar statistik från Arbetsförmedlingen. Det rapporterar Sveriges radio.

De flesta varsel är i hotell- och restaurangbranschen i Stockholm. Hotell- och restaurangfacket har fått uppgifter om att 6 000 personer hittills har varslat, och tror att fler kan komma att förlora sina jobb.

– Vi vet att vi kan vänta in varsel på ytterligare 4 000 och enligt arbetsgivarna så är det ungefär 10 000 personer som har blivit av med sina extraanställningar, de får inga nya arbetstimmar. Det här är en näring som faktiskt är i kris, läget är oerhört allvarlig och jag tror inte att vi har sett kulmen på detta ännu, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Allt fler länder stänger ner

Det ena landet efter det andra stänger mer eller mindre ner och har infört strikta restriktioner för sina medborgare. Även EU förbereder för att stänga sin yttre gräns, och alla icke nödvändiga resor till EU ska stoppas i 30 dagar. Det meddelade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under måndagen, skriver Aftonbladet.

Aftonbladet har sammanställt vilka länder som har vidtagit vilka åtgärder.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00