Överblick: Skärpta straff för hot och Dousa ny chef för Timbro

ÖVERBLICK. Regeringen vill skärpa straffen för våld och hot mot journalister och vårdpersonal. Den avgående Muf-ordförande Benjamin Dousa blir ny vd för Timbro. Migrationen till Europa kan öka. Läs Altingets överblick.

Foto: Muf
Johan Manell

Regeringen tillsätter en utredning som ska syfta till att skärpa straffen för hot och våld mot vårdpersonal och journalister, skriver DN.

– Den som ger sig på de yrkesgrupperna ska dömas hårdare än annars, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till DN.

Utredningen ska redovisas senast den 12 november nästa år. Sedan tidigare har straffen skärpts för attacker på blåljuspersonal och förtroendevalda.

Dousa till Timbro

Nyligen meddelade Benjamin Dousa att han slutar som ordförande i Moderata ungdomsförbundet (Muf) till hösten. Nu står det klart att han till hösten i stället blir chef för tankesmedjan Timbro, skriver Svenska dagbladet.

I en intervju med tidningen beskriver Dousa att hans roll blir att samla liberaler och liberalkonservativa.

– Borgerligheten behöver en nystart. Borgerligheten är till viss del splittrad och i spillror. Vi behöver kratta ihop det. Allt ifrån partierna till akademin och näringslivet, säger han.

Dousa tillträder sin nya tjänst i november. Den nuvarande vd:n Karin Svanborg-Sjövall lämnar Timbro den 30 juni. Under mellantiden är Timbros chefsekonom Jacob Lundberg tillförordnad vd.

Migration till Europa kan öka

Chefen på EU:s asylmyndighet (Easo) Nina Gregori säger till Ekot att migrationen till Europa kan komma att öka som en följd av coronapandemin.

– Easo har ingen kristallkula men vi har information och vi kan se trenderna. Det är viktigt att komma med en tidig varning, säger hon.

På grund av coronan kommer fattigdom, matbrist och instabilitet göra att låginkomstländer får problem. Dessutom riskerar terrorgrupper att stärkas och det i sin tur leder till att människor flyr.

– När EU:s gränser öppnas igen kan migrationen ta ny fart, säger Nina Gregori.

Nämnda personer

Benjamin Dousa

Tillträdande vd Företagarna

Morgan Johansson

Vice ordförande i utrikesutskottet (S)
Fil. kand i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00