Överblick: Skärpta straff för barnäktenskap och strejk i Danmark

ÖVERBLICK. Regeringen föreslår flera lagändringar och straffskärpningar för att motverka barnäktenskap. I Danmark har det varit kaos på Kastrups flygplats. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Regeringen vill se flera lagändringar kopplat till barnäktenskap, meddelades vid en pressträff i dag. Bland annat vill regeringen se ett utreseförbud för barn som riskerar att giftas bort i utlandet. Vidare ska det bli straffbart “att förmå eller tillåta” att ett barn ingår ett äktenskap. I nuvarande lagstiftning är det endast straffbart om barnet tvingats.

– Det handlar om att vända på det hela. I dag måste man visa på vilket sätt barnet gjorde motstånd. Nu är det vårdnadshavaren som ska skydda och säkra sitt barn undan barnäktenskap, säger Juno Blom (L), rättspolitisk talesperson.

Dessutom föreslås att straffvärdet ska bedömas högre om heder varit ett motiv för brottet.

Förslaget har sin grund i punkt 42 i januariavtalet och kommer att gå på lagrådsremiss i morgon. Propositionen kommer under våren och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli i år.

Kaos i Danmark

Det har varit kaos på Köpenhamns flygplats Kastrup under morgonen, sedan säkerhetspersonalen. Inga passagerare kom igenom säkerhetskontrollen. Men nu har de återgått i arbete, rapporterar P4 Malmöhus.

Bakgrunden till konflikten ska vara att 12 anställda har sparkats och att facket menar att det skett på felaktiga grunder.

NMR byter stad

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) hade förra året demonstration i Kungälv på 1 maj. Men i år kommer den högerextrema organisationen i stället att ha demonstrationen i Uppsala.

Anledningen till flytten är att det har varit svårt för NMR att få folk till Kungälv.

– Man har inte lockat så många som man hoppades, säger Christer Mattsson, expert på högerextremism till Kungälvs-posten.

SD-topp i blåsväder får stöd av ledningen

Riksdagsledamoten Patrick Reslow (SD) har ljugit om sina tjänsteresor vid 10 tillfällen. Ändå har partiledningen förtroende för honom, rapporterar Aftonbladet

“Till oss har Reslow varit ytterst transparent och de interna diskussionerna har varit givande. Vi delar därmed inte den beskrivning ni för fram”, skriver Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson i en kommentar till tidningen.

Bakgrunden är att Reslow vid 14 tillfällen ska ha låtit riksdagen betala för att ta med sig familjemedlemmar på resor. Vilket strider mot regelverket. Förundersökningen mot Reslow lades ned i november.

Forrige artikel Här vill staten helst vara med och bestämma Här vill staten helst vara med och bestämma Næste artikel Betyg i fyran får mothugg från rektorernas förbund Betyg i fyran får mothugg från rektorernas förbund
Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

Överblick: Almedalen ställs in och FI slopar amorteringskrav

ÖVERBLICK. Finansinspektionen beviljar banker att tillfälligt slopa amorteringskrav för bolånetagare. Årets upplaga av Almedalsveckan ställs in. Förtroendet för Stefan Löfven har ökat dramatiskt sedan coronautbrottet. Extramiljarder till kommuner och regioner. Läs Altingets överblick.