Överblick: Sjöstedt kallar Åkesson för hycklare och Ylva Johansson i riksdagen

ÖVERBLICK. SD-politiker i Sölvesborg har låtit en kritiserad vårdkoncern ta över ett äldreboende. Beslutet sågas av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Ylva Johansson har besökt riksdagen. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Ylva Johansson på blixtvisit i riksdagen.
Ylva Johansson på blixtvisit i riksdagen. Foto: Marie Lundahl/Altinget
Johan Manell

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kommer att sluta före valet 2022 rapporterar Aftonbladet.

– Jag vill börja jobba med politik igen. Att jag överhuvudtaget blev partisekreterare var för att min partiledare, som jag känner största respekt för, frågade om jag ville det, säger Jomshof till tidningen.

Exakt när Jomshof slutar och vem som efterträder honom är ännu inte klart.

Sjöstedt går till attack

Samtidigt har Jomshofs partikamrater i Sölvesborg låtit vårdkoncernen Frösunda ta över ett kommunalt äldreboende. Koncernen anställer personal på deltid. Samtidigt som Sverigedemokraterna på riksnivå driver frågan om rätt till heltid i välfärdsyrken. Det får Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt att surna till.

“Jag har bara ett ord för detta, Jimmie Åkesson. Det ordet är hyckleri.”, skriver Sjöstedt på Expressen debatt.

Ylva Johansson (S) på blixtvisit i riksdagen 

EU-kommissionären och tidigare arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) hyser stor tilltro till EU:s förmåga att enas kring en konstruktiv asylpolitik och att länderna gemensamt kan lösa den komplexa situationen runt migration.

Hon tror att ett effektivt återvändande för de som inte har rätt att stanna i EU är nyckeln.

– Det här är ett område där alla medlemsländer vill att EU ska göra mer och där vi absolut kan göra mer, sade hon under en kort presskonferens i riksdagen under torsdagen.

Vapenslarvare får förlängt

Under hösten avslöjade Dagens juridik att det stulits vapen från Rosenbad. Trots det får nu vaktbolaget Securitas sitt uppdrag att bevaka Regeringskansliet förlängt med 20 månader, skriver Svenska dagbladet.

– Jag är väldigt glad över att vi nu nått en överenskommelse om att förlänga vårt uppdrag för Regeringskansliet. Det är ett kvitto på att vi har gjort allt vi kan för att leverera så bra säkerhet som möjligt för en enormt viktig kund, säger Joachim Källsholm, vd för Securitas i Sverige, i ett pressmeddelande.

M-veteran gör börsklipp

Den gamle moderatledaren Ulf Adelsohn har sålt drygt 100 000 aktier i bolaget Fastator, skriver Dagens industri. Vinsten har han främst återinvesterat men han har också plockat ut en del.

– Man ska ha lite trevligt, jag är 78 bast, säger Ulf Adelsohn till DI, från semester på Gran Canaria.

Nämnda personer

Jimmie Åkesson

Partiledare Sverigedemokraterna
Statsvetenskap, forskningspolitik, förvaltningsrätt, ekonomisk historia, filosofi, nationalekonomi och samhällsgeografi (Lunds uni. 1998-2005)

Jonas Sjöstedt

F.d. partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

Richard Jomshof

Ordförande i justitieutskottet, riksdagsledamot (SD), ledamot i partistyrelsen
SO-lärare (Malmö uni., 1997)

    E-post Politik på allvar

    Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget