Överblick: Självmordshets kan ge fängelse och Göran Perssons brygga olaglig

ÖVERBLICK. Göran Perssons (S) brygga är olaglig och MP vill låta polska kvinnor göra abort i Sverige. Självmordshets kan ge fängelse och tidigare anställd på Regeringskansliet åtalas för miljonstölder. Blekinge och Dalarnas regioner coronabråkar. Läs Altingets överblick.

Regeringen föreslår att det ska bli straffbart att försöka förmå en annan person att begå självmord, rapporterar SVT/TV4. Förslaget inkluderar två brott: uppmaning till självmord och oaktsam uppmaning till självmord. Straffet föreslås bli fängelse i upp till två år.

– Det förekommer att vissa försöker hetsa andra människor till självmord, ibland på sociala medier. Det är hänsynslöst och det ska inte vara tillåtet i Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

MP: Låt polska kvinnor göra abort i Sverige

I Polen har abortlagstiftningen skärpts och nu vill Miljöpartiet i Skåne att polska kvinnor ska få komma till Sverige istället och kunna göra abort, rapporterar SR.

– Vi tycker att kvinnors rättigheter håller på att monteras ner totalt, och där ser vi att vi måste stå upp för de här polska kvinnorna. Tidigare, på 60-talet, har svenska kvinnor åkt till Polen för att göra abort, när vi hade en strängare lagstiftning. Vi tycker det är dags att betala tillbaka, säger Mätta Ivarsson, gruppledare för Miljöpartiet i Skåne.

MP vill att staten ska subventionera aborterna och att kvinnorna endast ska behöva betala en besöksavgift.

Göran Perssons brygga är olaglig

Tidigare statsminister Göran Perssons (S) och hustrun Anitra Steens, tidigare generaldirektör för Systembolaget, brygga är olaglig och måste enligt Länsstyrelsen tas bort, rapporterar Eskilstuna-kuriren/Expressen.

– Vi ska ta ställning till om vi ska överklaga, säger Göran Persson.

Parets gods vid sjön Båven i Sörmland har tidigare även varit föremål för andra tvister kring en flytbrygga och oönskade sommargrannar.

Datorer stulna från Regeringskansliet

Stockholms tingsrätt väcker åtal mot en tidigare anställd på Regeringskansliet. Han misstänks för att ha stulit hundratals datorer och tusentals it-produkter från regeringskansliet, som han sedan sålt vidare på nätet. Det rapporterar DN.

Enligt åklagare Henrik Olin har utrustning för över 1, 6 miljoner kronor stulits. Mannen avslöjades efter att Säpo genomfört en bevisprovokation och riggat dolda kameror.

Coronabråk i regionerna

"Varför skiter ni i rekommendationerna, Ulf Berg?" inleds en ilsken Facebookpostning skriven av Elin Norén (S), oppositionsråd i Dalarna.

Grälet handlar om att majoriteten i regionen vill hålla regionfullmäktige, trots att regionstyret i onsdags önskade hårdare regionala restriktioner från Folkhälsomyndigheten på grund av smittläget. Nu bryter man alltså själv mot dessa. 

– Ta ert förbannade ansvar, ryter oppositionsrådet, som får både mothugg och medhåll från kolleger även i andra regioner. 

Filip Reinhag, regionråd (S) på Gotland berättar att man på Gotland har alla möten digitalt och att den möjligheten säkerställts genom framsynthet i våras, då man avsatte pengar för inköp av den utrustning som krävs.

MP:s politiska sekreterare i Dalarna, Jonas Åsenius, tycker att kritiken är populistisk och att alternativet – inställt möte – vore värre då det påverkar regionens budget. 

Svårigheter kring att få till digitala utgåvor av fullmäktigemöten verkar vara ett problem på fler håll i landet. I veckan har det bland annat grälats om stora möten även i Blekinge, där man också hållit budgetsammanträde, trots striktare regler.

 

Få en daglig politisk nyhetsöverblick – prenumerera på Altinget gratis nyhetsbrev.

,

Forrige artikel Företag om utredning: Företag om utredning: "Smygkommunalisering av arbetsmarknadspolitiken" Næste artikel Altinget satsar på bevakning av civilsamhället Altinget satsar på bevakning av civilsamhället
  • Rapportera

    Hans Lönn · Civilingenjör

    Och så slår pendeln hit och sedan slår den dit!

    På 60-talet så träffade jag en kvinna som just varit i Polen och gjort abort för det var olagligt här! Och nu skall polskorna kanske få komma hit? Trevligt med konstruktivt samarbete mellan grannländerna!