Överblick: SD uteslutna av M, Ann Linde KU-anmäls, Hört i Almedalen

S använde sin Almedalsdag till skolutspel. Moderaterna satsar på skattefrågor och tackar nej till SD i regering. Amineh Kakabaveh (-) KU-anmäler Ann Linde. Sagt i Almedalen – nedslag från de första seminarierna. 

Ingen plats reserveras för Jimmie Åkesson i en M-regering.
Ingen plats reserveras för Jimmie Åkesson i en M-regering.Foto: Henrik Montgomery/TT
Sanna Rayman

I Visby är det Moderaternas dag och Vänsterpartiets afton. Klockan 11.00 Almedalstalar Ulf Kristersson (M) och senare ikväll, klockan 19.00, håller V-ledaren Nooshi Dadgostar sitt tal.

Kakabaveh KU-anmäler Ann Linde

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh har gjort en KU-anmälan mot Ann Linde för att pröva om regeringen har har överträtt sina befogenheter och agerat i strid med grundlagen genom sin överenskommelse med Turkiet. Det skriver TT/Omni.

Kakabaveh vill även att KU ska granska de utfästelser som regeringen gjort kring utlämningar.

”Det är synnerligen allvarligt om enskilda utlämningsärenden skulle ha använts som betalning av den svenska regeringen för att förmå Turkiet att släppa fram Sveriges och Finlands Nato-ansökan”, skriver Kakabaveh i anmälan.

SD utesluts i en M-ledd regering

Under morgonen har Ulf Kristersson i Ekots partiledarutfrågning gett besked om att SD inte kan ingå i en framtida borgerlig regering om M vinner valet.

– Det säger jag inte av förnedrande skäl, sade Kristersson, som samtidigt håller öppet för att L kan få ingå.

I Expressen utlovar Kristersson, tillsammans med flera moderata kommuntoppar samt partiets ekonomiskpolitiske talesperson Elisabeth Svantesson, ett stopp för höjda skatter.

Skolnyheter från S

Skolan blev fixpunkten för ett antal förslag som Magdalena Andersson presenterade i Almedalen på söndagen, då Socialdemokraterna hade sin dag. Bland nyheterna som levererades fanns bland annat en ny utredning, i vilken Johan Ernestam, för närvarande utredare på Lärarförbundet, får i uppdrag att som särskild utredare ta fram konkreta förslag på hur ett förbud mot vinstuttag i fristående skolor kan införas. Utbildningsministern var nöjd med upplägget. 

 

Magdalena Andersson och regeringen föreslår också fler åtgärder mot religiösa friskolor, nu i form av ett etableringsstopp med förbud från 2024.

Förslaget liknar det utspel som Liberalerna gjorde strax före midsommar, då partiledaren Johan Pehrson föreslog ett ”totalförbud” för religiösa friskolor. 

S föreslår också att ett nationellt skolval ska införas, för att öka transparensen och rättssäkerheten och ett regeringsuppdrag är lagt i syfte att genomföra detta. 

Hört i Almedalen

”Det finns ingen plan – för vi lever inte i en planekonomi.”

/Regeringens samordnare för etableringar i norr, Peter Larsson om att svara upp mot behoven.
Vid Region Norrbotten med flera aktörers arrangemang om hur norra Sverige ska lyckas locka etableringar och investeringar.

”Vi ska inte ha grön omställning med svart arbetskraft.”

/Samme Peter Larsson, om kompetensförsörjning vid samma seminarium.

”Vi håller på att reglera bort Sveriges komparativa fördelar”,

/Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom, Svenskt näringsliv, vid organisationens seminarium om reformer för stärkt konkurrenskraft.

”Det är viktigt att vi förstår att Sverige är större än Stockholm.”

/Özge Öner, forskare i nationalekonomi, University of Cambridge, även hon på plats hos Svenskt näringsliv.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00