Överblick: SD tappar Sölvesborg och Kristersson KU-anmäls

Regeringen behåller gamla reseavdraget. SD tappar Sölvesborg. Miljöpartiet KU-anmäler statsministern. Ny omikronvariant är mer motståndskraftig och FHM tror på ökad smittspridning enligt nya scenarier. Och så riktar tio fackförbund kritik mot tolkförslag i Tidöavtalet.  

Foto: Johan Nilsson/TT
Sanna Rayman

Sverigedemokraterna tappar makten i sin flaggskeppskommun Sölvesborg. Det rapporterar Blekinge Läns Tidning. Det nya styret blir Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och lokala Solpartiet.

Moderaterna skriver enligt SVT i ett pressmeddelandet att ”skillnaderna i synen på ledarskap” är för stora mellan M och SD, vilket omöjliggjort en ny överenskommelse inom ramen för det gamla, så kallade Samstyret.

Kristersson KU-anmäld

Den nytillträdda regeringen har inhöstat sin första anmälan till konstitutionsutskottet. Det är Miljöpartiet som har skickat in en KU-anmälan för vad statsminister Ulf Kristersson (M) sa i sin regeringsförklaring, nämligen att Sverige blev en av världens första, nästan helt fossilfria industrinationer under 70- och 80-talet.

– Det här är ett av de viktigaste tal som en statsminister håller. Då ska det följa de krav på korrekthet som regeringsformen ställer, säger Märta Stenevi till Aftonbladet.

En klimatforskare har tidigare kallat Kristerssons påstående för ett ”faktamässigt magplask” i DN.

Ny omikron och nya smittscenarier från FHM

Spridningen av covid-19 i Sverige kan komma att öka i höst, enligt två nya scenarier som Folkhälsomyndigheten (FHM) tagit fram. Det rapporterar TT/SvD.

Ett skäl till dessa scenarier gäller enligt FHM:s enhetschef Lisa Brouwers särskilt ”egenskaperna hos eventuella nya virusvarianter”.

I förra veckan kunde Karolinska institutet berätta om en ny studie som visade att en ny omikronvariant är betydligt mer resistent mot antikroppar än tidigare varianter.

– Vi vet nu att detta bara är en flera nya varianter med liknande mutationer som sannolikt kommer att dominera inom en snar framtid. Det innebär att vi kan förvänta oss att antalet infektioner kommer att öka i vinter, sade en av studiens författare Ben Murrell.

Jämfört med dagens dominerande omikronvariant verkar antikropparna bara vara en sjättedel så effektiva mot den aktuella undervarianten.

Gamla reseavdraget behålls

”Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna har kommit överens om att behålla det nuvarande reseavdraget i stället för att införa en modell med en avståndsbaserad skattereduktion som riksdagen beslutade om i juni.”

Det skriver regeringen i ett pressmeddelande som skickades ut på torsdagseftermiddagen.

Det nya systemet beslutades av riksdagen i juni, men nu rivs det beslutet alltså upp i och med att regeringen skickar fram ett nytt. De fyra partierna är också ense om att höja schablonbeloppet i det nuvarande systemet för arbetsresor med bil, skriver TT/Omni.

Ett slag i magen och ett svek, menar Socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Mikael Damberg, som är mycket kritisk.

– Det regeringen går fram med tar helt bort miljöaspekten i reseavdraget. Att det inte ens ska bli någon ersättning om man pendlar långa sträckor med till exempel buss eller tåg, blir väldigt märkligt, säger han till TT.

Facklig kritik mot regeringens tolkförslag

Tio fackförbund inom vården, däribland Vårdförbundet, Fysioterapeuterna, Logopedförbundet, Sveriges läkarförbund och Sveriges psykologförbund skriver tillsammans på DN Debatt och riktar kritik mot Tidöavtalets reformförslag om att rätten till offentligt finansierad tolk ska begränsas.

Debattörerna skriver bland annat att ”Om förslaget realiseras riskerar detta också att leda till att anhöriga, även barn, tolkar. Men barn ska inte behöva förklara för sin mamma att hon fått cancer, och en kvinna som misshandlats av sin man ska inte behöva ha samma man som tolk när hon söker vård.”


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00