Överblick: SD-politiker i Panamaläckan och Baylan kan ge stöd till Postnord

ÖVERBLICK. Näringsministern öppnar för att ge ekonomiskt stöd till Postnord, Greta Thunberg talar i dag inför världsledare och SD-politiker krävs på 6 miljoner av Skatteverket. Läs tisdagens politiska överblick.

Det statliga bolaget Postnord AB står under hård ekonomisk press. Postnords vd varnar om miljardförluster kommande år om inget görs. Regeringen ska under våren tillsätta en utredning som ska se över postlagen, Postnord och hur det ska finansieras i framtiden. 

För att kunna rädda postservicen till glesbygden så öppnar näringsminister Ibrahim Baylan (S) för att ge ekonomiskt stöd till Postnord.  

– Ett antal länder har infört kompensation för den samhällsservice och samhällsuppdrag och det är klart det kan vara aktuellt, säger Baylan till Dagens nyheter

Greta talar i dag 

För andra året i rad talar klimataktivisten Greta Thunberg på Världsekonomiska forumets årsmöte i Davos. Mötet startar i dag och Thunberg deltog under förmiddagen i ett panelsamtal med flera andra unga aktivister. 

– Vi slåss alla för miljön och klimatet. Om man ser det från ett större perspektiv har i princip inget gjorts. Det kommer att krävas mycket mer än så här. Det här är bara början, säger hon under talet, enligt SvD

SD-politiker i Panamaläckan 

Skatteverket har fortsatt sin granskning utifrån Panamaläckan, och nu krävs en högt uppsatt lokalpolitiker i Sverigedemokraterna på 6 miljoner kronor av Skatteverket, rapporterar Dagens samhälle

Enligt Skatteverket ska pengar ha överförts från bolag i skatteparadis till politikerns svenska bolag utan att redovisas. 

Sverigedemokraterna meddelar att ärendet ska utredas internt inom partiet. 

HD avgör staten mot Girjas 

Högsta domstolen kommer i veckan meddela dom i målet mellan staten och Girjas sameby, skriver SVT. Rättsprocessen har pågått i över tio år. Girjas sameby lämnade in stämningsansökan mot staten i Gällivare tingsrätt 2009. 

Girjas yrkar på att ensamt få styra över jakten och fisket inom samebyns område ovan odlingsgränsen. 

Staten yrkar att det är den som är markägare som har rätt att bestämma över jakten och fisket. 

Forrige artikel Efter oppositionens hot – regeringen ger mer pengar till välfärden Efter oppositionens hot – regeringen ger mer pengar till välfärden Næste artikel Opinionsskräck för januaripartierna Opinionsskräck för januaripartierna